Marketing i marketinška strategija nam pomaže u stvaranju svijesti o postojanju naših usluga, stvaranju interesa, prodaji naših usluga te u stalnom komunikaciji s potencijalnim i stalnim klijentima.

Za razradu kvalitetne strategije potrebno je uložiti određeno vrijeme i trud. Puno je faktora koje moramo uzeti u obzir kad stvaramo marketinšku strategiju koja će nam pomoći u povećanju prodaje naših usluga.

Ono što bih danas želio jest obratiti pozornost na neka ključna pitanja koja si moramo postaviti prije početka stvaranja marketinške strategije. A ta pitanja su sljedeća:

Tko su moji idealni klijenti?

Ovo je prvo pitanje koje morate postaviti prije bilo kakvog marketinškog planiranja. Važno je ciljati usko te pokušati doprijeti do onih ljudi koji imaju najviše sluha za vaše usluge i kojima ćete se svidjeti.

Znate i sami da ako se pokušate svidjeti svima, lako je moguće da se nećete nikome svidjeti. Istina, ciljanjem uskog kruga klijenata jedan dio klijenata ćete ispustiti iz ruku. No, ono što ćete postići time jest da će sav vaš trud i fokus biti usmjeren prema osobama koje interesiraju vaše usluge, a samim time prodaja vaših usluga bit će puno lakša i uspješnija.

Po čemu sam jedinstven/a?

Ako vi ne znate po čemu ste jedinstveni i po čemu se razlikujete od konkurencije onda to neće znati ni vaši klijenti. Jedinstvenost još zovemo i "jedinstvena dodana vrijednost". To su najčešće jedna, maksimalno pet stvari koje opisuju vrijednost koju donosi vaša usluga klijentima.

Poanta je istaknuti ne tehničko obilježje vaše usluge (x/y masaža, tehnika, materijali koje koristite u pružanju usluga), nego vrijednost koju će klijenti dobiti samo od vaše usluge (ušteda vremena, ušteda novca, bolje raspoloženje, brzina...).

Jedinstvene vrijednosti morate biti u mogućnosti dokazati, po mogućnosti u brojkama. I one zaista moraju biti jedinstvene isključivo za vaše poslovanje i usluge.

Što je moja specijalnost?

U marketingu uvijek moramo ciljati usko kako bi mogli jasnije prenijeti poruku. Ciljati usko znači i odabrati u kojem će se polju specijalizirati vaše poslovanje.

Specijaliziranost će vam pomoći u razlikovanju od konkurencije te će vam omogućiti kristalno jasno definiranje poruke koju morate prenijeti vašim klijentima.

Vaša poruka mora biti sadržana u jednoj jasnoj rečenici koju će vaši klijenti vrlo lako shvatiti.

Na primjer:

tvrtka Eurovrt – sve za vrt i okućnicu

DPD – paketna dostava

Bićanić Consulting – specijalist za savjetodavnu prodaju

GRIF – računovodstveni servis specijaliziran za udruge

Specijalizacija vam pomaže da postanete stručnjak i vođa u vašoj branši, samim time povjerenje klijenta ćete puno lakše zaraditi. Ipak je povjerenje temelj uspješne prodaje usluga.

Tko je moja konkurencija?

Vrlo važno je znati tko su konkurenti s kojima ćete se morati boriti. Jer morate poznavati sebe, ali morate poznavati i druge kako bi mogli kreirati uspješnu marketinšku strategiju. Jasnim definiranjem konkurencije moći ćete jasno definirati poruku koja govori o tome zašto ste vi bolji izbor od konkurencije. Ova poruka će dodatno pojačati vašu cjelokupnu marketinšku poruku.

Stvaranje jasne marketinške strategije važan je korak, kako za najmanja tako i za najveća poslovanja. Jaka i jasno definirana marketinška strategija razlikuje uspješna i jaka poslovanja od ostalih.