Što je to dodana vrijednost, a nema veze sa PDV-om?

Što je to dodana vrijednost, a nema veze sa PDV-om?

Dodana vrijednost je pojam koji se u zadnje vrijeme često provlači kroz medije, stručne savjete i nastupe. Radi se o elementu koji će na ključan način razlikovati vašu ponudu od ponudu konkurencije i time osigurati interes, a potom, kupovinu i vjernost od strane ciljanog klijenta.

Kratko rečeno – dodana vrijednost vaše usluge je pozitivna razlika (financijski ili nefinancijski mjerljiva) između onog što klijent plati i dobije kroz vašu uslugu.

Kako definirati i odrediti dodanu vrijednost? Prije svega, potrebno je dobro poznavati ciljanog i odabranog klijenta ili tržišni segment kojem se obraćate vašom ponudom usluga.

Morate znati odgovore na slijedeća pitanja:

1. Što pokreće  klijenta(vrijednosti, razmišljanja)?         

2. Što im je važno kad je u pitanju usluga poput vaše?

3. Koja očekivanja imaju od vaše usluge?

Kako doći do ovih odgovora? Pitajte klijente! Provedite anketu, promatrajte ih i analizirajte njihovo kupovno ponašanje.

Kad imate ove odgovore (a oni traže detaljnu analizu i promišljanje), onda se možete posvetiti analizi vaše konkurencije i sagledati na koji način se uopće razlikujete od njih i koje su vaše dodane vrijednosti a koje odgovaraju vrijednostima, željama i očekivanjima klijenata. Zatim odlučite kako ćete nadmašiti njihova očekivanja kroz obogaćivanje primarne usluge.

U slijedećem koraku morate odabrati kanale kojima ćete komunicirati vaše dodane vrijednosti prema ciljanim klijentima. Hoćete li to raditi npr. usmenim putem i/ili online kanalima.

Zaista je važno definirati, a onda i naglasiti ono „ekstra“ što klijent može dobiti kroz vašu uslugu. Uz ovaj savjet ide i jedno upozorenje: dodana vrijednost nije trajna vrijednost! Morate neprekidno re-definirati vaše dodane vrijednosti jer konkurencija i tržište neprekidno djeluju, kopiraju i prilagođavaju se. Ono što je danas dodana vrijednost vaše usluge, sutra postaje standard i „higijena“.

Imajte to na umu…