Svidjeti se svima? Nemoguća misija!

Svidjeti se svima? Nemoguća misija!

Prije nekoliko mjeseci imao sam priliku surađivati sa jednom poduzetnicom koja se bavi prodajom usluga na području ljepote i njege tijela. Moj zadatak je bio, kao i uvijek, jasan: pomoći u konkretnom povećanju prodaje.

Moram odati priznanje mojoj klijentici. Zaista je marljivo primjenjivala sve moje savjete. Ponekad bi progutala kakvu „knedlu“, pogotovo kad su u pitanju bile teme poput delegiranja zadaća ili upravljanja cijenama. Ipak, sve je hrabro prihvatila!

Međutim, u jednom trenutku naletjeli smo na „minu“. Ta mina se zvala: marketinške aktivnosti i prodajne aktivnosti!

Točnije, započeli smo sa definiranjem aktivnosti za jačanje brenda, pogotovo što se tiče naglaska na stručnosti i kompetenciji moje klijentice koji su nesumnjivo veliki i impresivni.

Klijentica je vrlo stidljivo, čak i sa otporom izašla u susret mojoj temeljnoj ideji: marketinški naglasiti vlastitu stručnost u svakom trenutku i neprestano graditi autoritet u očima klijenata na temelju stručnosti.

Nakon kraće šutnje, klijentica je rekla: „Pa, iskreno, nekako mi nije „sjela“ ideja da se pravim važna pred klijentima i konkurencijom. Ne znam kako će reagirati klijenti. Možda se nekima neće svidjeti ovaj način marketinga, ove samouvjerene izjave i neka vrsta hvalisanja…“.

Moj odgovor je bio otprilike ovakav: „Ako se pokušavate svidjeti svima tada sebe stavljate pred nemoguću misiju! Ako se pokušavate svidjeti svima time što ćete biti skromni  i prešućivati vaše najvažnije i najveće kvalitete, onda ćete uvijek biti samo prosječni, bez obzira koliko uistinu bili sposobni…“.

Dragi čitatelji, svidjeti se svima zaista je nemoguća misija. Ukoliko pokušavati igrati na kartu skromnosti, tada ćete zaista biti prosječni, pa i u prodaji vaših usluga. Vjerujte mi – bolje je da vaš marketing budi jake emocije, i pozitivne i negativne, nego da su ciljani klijenti indiferentni kad čuju vašu marketinšku poruku. Bolje je da se nekima ne svidite, nego da za sve budete neprimjetni...

Ja se osobno radujem svakoj jakoj emociji koju probude moje marketinške aktivnosti, pa čak i kad su one negativne (a svako toliko dobijem i negativnu povratnu informaciju). Zašto? Zato što znam da sam onda isto tako u stanju probuditi i jake pozitivne emocije kod poduzetnika koji će mi zatim pružiti šansu da zaslužim njihovo povjerenje i postanem njihov konzultant.

Gastronomskim rječnikom rečeno, bolje da je vaše „prodajno“ jelo preslano ili previše ljuto nego… bljutavo!