5 pitanja za lakše definiranje idealnih klijenata!

5 pitanja za lakše definiranje idealnih klijenata!

Ulažete velike napore kako biste privukli klijente i uspijete privući neke, ali se često dogodi da je većina njih:

- nezadovoljna cijenom vaših usluga

- manje zainteresirana za vaše usluge, a više zainteresirana za neke druge faktore na primjer, najjeftiniji ste u gradu

- često nerazumna u zahtjevima prema vama, a vi se bojite da ćete otići konkurenciji ukoliko im ne popustite

Takvi klijenti sigurno nisu oni s kojima želite dugoročno raditi. Klijenti s kojima želite raditi su oni koji su zainteresirani za vaše usluge, vole raditi s vama i spremni su platiti vaše usluge, . No, do idealnih klijenata nije lako doći.

Kako biste do njih došli morate se istaknuti iz gomile i razlikovati se od drugih "uslugaša" kako bi vas oni prepoznali. Da biste to postigli morate znati kakvu poruku želite poslati, kojoj osobi i na kakav način.

I zato je nužno definirati idealnog klijenta, kako biste znali točno koga želite osvojiti, kome morate pričati na koji način.

Postavite si sljedeća pitanja kako bi lakše definirali idealnog klijenta :

Kakve probleme imaju moji idealni klijenti, a koje žele riješiti?

Važno je obraćati se klijentima koji imaju problem koji vi možete riješiti. U protivnom ćete poslovati s jednokratnim klijentima koji su do vas došli zabunom ili iz znatiželje. S tim klijentima nećete moći izgraditi dugotrajan odnos.

Na koji način dolaze do mene?

Važno je znati na koji način konzumiraju informacije kako biste znali hoćete li se oglašavati putem društvenih mreža, flyera, oglasa u novinama ili na neki drugi način. Važno je odgovoriti na ovo pitanje kako ne biste krenuli u marketinške aktivnosti ulažući velike količine novca u krive medije.

Koliko novaca imaju i jesu li spremni odmah platiti moje usluge?

Prije formiranja cijena važno je znati platežnu moć vaših idealnih klijenata - koliko su spremni platiti za vaše usluge.

Što im se sviđa u mojem poslovanju?

Pitajte se - Što bi se moglo svidjeti mojim potencijalnim klijentima? Možda je to ambijent u kojem vršim uslugu, stručnost i posvećenost njima, brzina usluge ili neka druga vrijednost. Ako ste "uslugaš" koji posluje već neko vrijeme tada možete provesti neko istraživanje među stalnim klijentima i tako dobiti konkretne odgovore i smjernice.

Ako ste novi u uslužnim djelatnostima, onda si ovo pitanje postavite za vježbu i pokušajte razlučiti što bi se vašim potencijalnim klijentima moglo svidjeti kod vas.

Koju će im vrijednost i korist donijeti korištenje mojih usluga?

Što je specifično kod vaše usluge, a što konkurencija nema, a značajno je pri klijentovom odabiru "uslugaša". Molim vas da to ne bude niska cijena, jer to nije vrijednost s kojom se želite natjecati s konkurencijom.

Pri definiranju idealnog klijenta napravite osobu od krvi i mesa i u potpunosti je opišite. U opis uključite detalje poput: imena, spola, dobi, kakvo iskustvo želi imati korištenjem vaše usluge, moguće primjedbe na vašu uslugu.

Obraćanjem isključivo ciljanim klijentima efikasnije ćete komunicirati i prenositi poruku onim klijentima koje želite. Istina jest da ćete kod nekih klijenata otvoriti vrata, a kod drugih zatvoriti i neka bude tako. Najgore je ako se pokušate svidjeti svima, tada upadate u opasnost da se ne svidite nikome.