Provjerite puls vaših klijenata!

Provjerite puls vaših klijenata!

Nedavno sam bio na jednoj edukaciji o online marketingu i prodaji općenito. Na pitanje: "Tko koristi CRM?" Od deset ljudi samo smo djelatnike jedne velike tvrtke u Hrvatskoj i ja digli ruke. Zanimljivo je da sam bio jedina osoba iz malog obrta koja se po jako puno stvari ne može mjeriti s velikim igračima no jedno je ključno. Ja sam prepoznao važnost CRM-a.

Uopće mi nije jasno na koji način u današnje vrijeme uopće funkcioniraju ostala poslovanja bez kvalitetnog CRM programa. Očito im odnosi s klijentima i nisu toliko važni.

Nemojte misliti da su takvi programi namijenjeni samo velikim igračima s tisućama klijenata. Bez obzira koliko je mali vaš obrt, korištenje CRM – a vam može donijeti samo koristi. Na tržištu ima jako puno CRM programa namijenjenih malim poduzetnicima koji su besplatni do određene granice tako da podizanje granica u kvaliteti odnosa s klijentima ne bi trebao biti problem.

Kako bih vas uvjerio da počnete koristiti jedan takav program navest ću vam dobrobiti korištenja CRM-a koje može donijeti vašem poslovanju:

Sve informacije na jednom mjestu

Korištenjem CRM-a imat ćete veću preglednost i uvid u informacije o klijentima. Kako budete unosili klijente i informacije o njima u jedan takav program, tako ćete nakon nekog vremena imati pregled nad informacijama o : kakve su usluge prije koristili, kakve su bile vaše prethodne interakcije i tako dalje. Sve te i ostale informacije koje ćete posjedovati te nad njima imati pregled pomoći će vam u poslovanju.

Razvoj prodajne strategije

CRM će vam pomoći da bolje upoznate svoje klijente te da iz interakcija s klijentima nešto naučite o njima. Znajući određene informacije lakše će vam biti razviti određenu prodajnu strategiju. Isto tako će vam CRM pomoći da lakše pratite prodajni proces te da dio svojih radnji koje su nužne automatizirate.

Poboljšanje odnosa s klijentima

Bilježenjem interakcija i razgovara s klijentima u CRM bilježit ćete i njihove pokude isto kao i pohvale. Pohvale će vam pokazati što trebate nastaviti raditi, a pokude će vam pokazati gdje ste slabi te što trebate poboljšati, a što izbaciti.