Tko bi rekao da ova životinjica pati od: visokog krvnog tlaka, visokog kolesterola i ostalih dobrobiti kroničnog stresa

Tko bi rekao da ova životinjica pati od: visokog krvnog tlaka, visokog kolesterola i ostalih dobrobiti kroničnog stresa

Hrčak je slatka životinjica i omiljen kućni ljubimac u mnogim obiteljima. Ima vrlo rastezljive obraze i može natrpati čudo toga u usta.

Poduzetnički hrčak nije tako slatka životinjica i prilično je neomiljen član mnogih poduzetničkih „obitelji“ . I ova vrsta „hrčka“ također može natrpati brdo stvari na sebe. Tko ili što je to?

TO STE VI, i to ako:

- odbijate delegirati zadaće vašim djelatnicima

- smatrate da ste nezamjenjivi

- nadgledate apsolutnu i svaku sitnicu kod svakog djelatnika

- čitavo poslovanje vaše tvrtke ovisi o vama i kad vas nema sve stane

- radite sve – od otvaranja vrata ujutro, do paljenja alarma i zatvaranja vrata navečer (dakle i sve između toga!)

Ako ste poduzetnički hrčak, onda vi nemate tvrtku i poslovanje. Vi imate jednu osobu – SEBE. Sve ostalo je podređeno vašoj neodoljivoj potrebi kontroliranja i sudjelovanja u svemu.

Znam što ćete možda reći ako ste se prepoznali u nekim od gore navedenih osobina poduzetničkog hrčka: „Pa naravno da moram biti uključen/a u sve kad vidim kakve greške rade moji djelatnici koje me skupo koštaju!  Bez mene bi se sve raspalo“. Hmm – postavlja se pitanje tko ili što je prije nastalo „Hrčak ili jaje“!?.

Međutim, neću inzistirati na tome da prestanete biti poduzetnički hrčak. Samo ću vas zamoliti da redovito odlazite liječniku i pazite na vaše zdravlje. Poduzetnički hrčci su, naime, poznati po tome da imaju, nakon dužeg niza godina u toj ulozi, ozbiljnih problema sa tlakom, živcima, kolesterolom,  stresom, leđima, venama, nespavanjem…