Jučer sam imao zanimljiv razgovor sa jednim od vodećih stručnjaka za internet marketing u Hrvatskoj.

U jednom trenutku je rekao nešto zanimljivo: "U stanju smo osigurati desetine i stotine upita našim klijentima. Problemi nastanu kada te upite treba realizirati - dakle prodati..."

Zanimljiva mi je ovo izjava iz više razloga:

1. Internet je zaista unio revoluciju u način kako poslujemo, prodajemo, oglašavamo se i privlačimo novi posao i nove klijente. Ne koristiti ga bilo bi izrazito glupo!

2. Međutim, čak i uz primjenu svih mogućnosti koje nam internet pruža - sve se svodi ponovno na pitanje: "Znamo li, prodajnom žargonom rečeno, 'finiširati' prodaju?"

Upravo je 'finiširanje' - dakle vođenje neposrednog prodajnog razgovora, zatim kvalitetna prezentacija ponude, upravljanje mogućim primjedbama i odbijanjima te zaključivanje prodajnog razgovora - još uvijek nešto što internet ne može napraviti za nas u mnogim uslužnim djelatnostima.

Internet nam, ukoliko znamo što radimo i spremni smo ulagati, može donijeti brdo konkretnih upita zainteresiranih klijenata.

Ali, ako ne znamo što radimo u prodajnom razgovoru i nismo ulagali u sebe što se tiče prodajnih kompetencija, znanja i vještina, onda će sav naš trud na internetu biti uzaludan i vjetar bačen u vjetar.

Kada bih sad VAS nazvao ili kontaktirao mailom s konkretnim interesom za Vašu uslugu, biste li mi znali prodati...?