Željezo se kuje dok je vruće – klijenti isto!

Željezo se kuje dok je vruće – klijenti isto!

Koliko ste često bili u situaciji da je klijent pokazao interes za vašu uslugu tijekom razgovora da bi zatim rekao nešto poput: „Razmislit ću… Moram vidjeti… Budem još pogledala… Javit ću vam se…“?

Pretpostavljam da ste bili u toj situaciji češće nego što biste voljeli. Siguran sam da je broj klijenata koji se uistinu javio nakon par dana sa pozitivnim odgovorom i željom za kupnju drastično mali.

Iako neželjen, radi se o veoma lako objašnjivom fenomenu koji se može sažeti na sljedeći način: Ono što nam je interesantno sada, već u sljedećem trenutku gubi svoju draž. Posebice kad ih obaspu druge ponude, informacije i podražaji. U takvoj situaciji naš interes se brzo usmjerava na druge i nove stvari.

Stoga moja dva savjeta za koje se iskreno nadam da ćete ih prihvatiti i sustavno koristiti:

1) Pokušajte (ako usluga i okolnosti to dozvoljavaju) odmah zaključiti prodaju i/ili dogovoriti slijedeći konkretan korak sa klijentom. Ako ste uspjeli zainteresirati klijenta za vašu uslugu, imajte na umu da je njegov interes kratkog roka trajanja. Stoga djelujte brzo i uvjerljivo.

2) Ako vas klijent odbije ili kaže da mora razmisliti (ili spomene slične izgovore) – pokušajte opet! Nemojte popustiti na prvom odbijanju klijenta. Ako ste primijetili da je interes klijenta značajan i da ga samo prirodna nesigurnost dijeli od pozitivne odluke o vašoj usluzi, pokušajte opet. Saznajte zašto je klijent neodlučan, uklonite njegove strahove i… pokušajte opet!