Želite angažirati (digitalnu) marketinšku agenciju? Postavite ova pitanja!

Želite angažirati (digitalnu) marketinšku agenciju? Postavite ova pitanja!

Marketing je na današnjem tržištu prodaje usluga zaista važan faktor za jedno uslužno poslovanje. Dobar marketing vas zaista može izdići iznad konkurencije i od vašeg poslovanja stvoriti prepoznatljiv brand. Trenutno najbolji i najisplativiji način na koji se mali "uslugaši" mogu promovirati i graditi brend jest putem digitalnog marketinga.


Digitalni marketing je širok pojam i za njegovu uspješnu primjenu, prije svega vam je potrebno određeno znanje, ali onda i dosta slobodnog vremena, kojeg na žalost mi "uslugaši" i nemamo previše. Dakle, treba nam netko tko će umjesto nas, a u suradnji s nama odrađivati taj posao. Dakle, trebate, ili nekog zaposliti ili unajmiti neku vanjsku agenciju.


S obzirom na to da možda nemate mogućnosti ili želje nekoga zapošljavati tada vam jedino preostaje unajmljivanje vanjske agencije. I tu stvari ne izgledaju loše, jer današnji "uslugaš" zaista ima veliki izbor malih tvrtki koje nude usluge u ovoj domeni te po prihvatljivoj cijeni za njega netko može početi graditi njegov marketinški nastup, u ovom slučaju putem društvenih mreža.


S obzirom na to da je pojam digitalnog ili Internet marketinga jako popularan tu se zaista napravila velika gužva, pa svatko tko imalo nešto zna predstavlja se kao agencija koja zna što radi na tom polju. Često to nije tako i trebali biste biti oprezni. Trebali biste pronaći način na koji ćete uspjeti prepoznati one koji zaista znaju vlastiti posao od onih koji to baš i ne znaju.


U današnjem tekstu ćemo vam pomoći tako da ćemo vam dati nekoliko pitanja koje biste trebali pitati osobu koja vam želi prodati usluge digitalnog marketinga.


Koliko dugo već poslujete?

Kao što sam gore spomenuo, danas postoji pregršt malih tvrtki koje nude usluge digitalnog marketinga. Tvrtku može osnovati svatko, jedino mu je potreban laptop i Internet veza i može početi nuditi usluge digitalnog marketinga. S obzirom na to da se sve događa u virtualnom svijetu i vlastitu prezentaciju mogu odraditi vrhunski stvarajući dojam kvalitetne tvrtke, no da li je zaista tako mi to i ne možemo znati.


Ono što možemo jeste provjeriti koliko dugo već rade u digitalnom marketingu. Koliko dugo njihova tvrtka postoji i opstaje na današnjem tržištu. Više godina rada znači više iskustva, ali i sposobnosti prilagodbe prema teškoćama koje im tržište postavlja. Ako je tvrtka premlada, lako se može dogoditi da i oni koji rade u njoj nemaju previše iskustva, pa će se tako lako i dogoditi da ćete se susretati s više njihovih grešaka, što vam nije naravno u cilju s obzirom na to da plaćate cijelu avanturu.


Naravno, samo zato što je tvrtka mlada ne znači da osobe koje rade u njoj nisu dovoljno iskusne. Možda su je osnovale poduzetne osobe koje su dugo radile u drugim većim tvrtkama, imaju pregršt iskustva te su se nakon dugogodišnjeg rada za nekog, odlučili početi raditi za sebe.


Tko su vaši klijenti?

Bilo koja ozbiljnija tvrtka trebala bi vam bez problema pokazati njihovu referentu listu klijenata s kojima su do sada radili. S obzirom na to da se vi bavite prodajom usluga, ako je moguće probajte pronaći neku agenciju koja pretežito radi s poslovanjima u uslužnim djelatnostima. Ne brinite previše ako niste čuli za neke od tih tvrtki koje se nalaze na listi, jer je lako moguće da se radi o malim "uslugašima" kao što smo vi i ja. Ono što vas treba interesirati jest, što su oni radili za svoje klijente i kakve su rezultate postizali. Pokušajte kontaktirati neke od klijenata i raspitajte se malo o zadovoljstvu uslugom.


Kakve rezultate mogu očekivati unutar 3 do 6 mjeseci?

Marketing nema smisla ako neće trajati minimum minimuma 3 mjeseca, jer prvih mjesec do dva dana često služi kako bi se izvidjela situacija i prilagodila marketinška kampanja. Tako da uvijek morate računati na malo duži period kada govorimo o implementiranju marketinga.


Na ovo pitanje o krajnjim rezultatima je inače gotovo nemoguće odgovoriti, jer ne postoji garancija da će marketinška kampanja zaista upaliti. Čak i ako agencija ima iskustva s poslovanjima poput vašeg opet ne postoji garancija da će postići slične rezultate. Ono što zapravo želite saznati ovim pitanjem je što vam obećava vaš sugovornik/ca.


Ako vam obećavaju brda i doline i sigurne nevjerojatne rezultate, kao one koje možete vidjeti na Top Shopovima, moja preporuka je da od takvih tvrtki bježite. Radije budite spremni vjerovati sugovornicima koji će vam reći kako vam ne mogu garantirati rezultate, koji možda imaju okvirno sliku što bi se moglo postići u određenom periodu. Takvi ponuđači usluga će vam i vjerojatnije biti iskreni u svakoj fazi marketinškog procesa, što je veoma važno za vas.


Na koji način ćete mi dostavljati rezultate marketinških kampanja?

U digitalnog marketingu gotovo sve je mjerljivo i u skladu s time oni koji vam nude usluge trebali bi imati objektivne rezultate koje vam mogu predočiti kako biste mogli utvrditi uspješnost marketinške kampanje.


Vjerojatno će se raditi o mjesečnim izvještajima u kojemu ćete biti suočeni s različitim mjerenjima poput onih koji govore o: prometu na vašoj web stranici, od kuda dolaze vaši posjetioci, rezultati kampanja na društvenim mrežama, ako ih ima...


Jednu stvar koju će teško biti izmjeriti jest koliko klijenata vam je digitalni marketing dovukao u poslovanje, to je recimo puno lakše mjeriti ako prodajete proizvode preko vaše web stranice, tada je stvar vrlo jasna. No, ako je digitala jedini kanal putem kojeg se oglašavate i prodaja vam se povećala u tom periodu, onda ćete nekako povezati stvari.


Koje su sve usluge uključene u ugovor?

Najčešće se radi o prilagođenim paketima usluga koji se rade prema vašim potrebama. Ne pretpostavljate da će vaš ugovor sadržavati sve i po istoj cijeni, kao na primjer, što je sadržavao ugovor osobe koja vam je možda preporučila tu agenciju.


Ako surađujete s dobrom agencijom onda neće biti problema i sve nejasnoće će se dati rasvijetliti, a ponuđač usluga će vam sve objasniti kako ne bi bilo zabune.


Koje usluge digitalnog marketinga nudite?

Nisu sve agencije za digitalni marketing iste, one se razlikuju i po paleti usluga koje nude. Tako postoje agencije koje nude kompletnu uslugu od izrade i hostinga web stranica, preko društvenih mreža i copywritinga, a postoje i agencije koje su ograničene ili specijalizirane na određeno područje kao na primjer marketing na društvenim mrežama.


Vjerujem da će vam neka od ovih pitanja pomoći u vašoj potrazi za idealnom agencijom za digitalni marketing. Ova lista će vam možda i pobuditi maštu uz pomoć koje ćete se sjetiti još kvalitetnih pitanja kojima ćete moći testirati kvalitetu odabrane digitalne agencije.