Zašto je za poduzetnike pokušaj važniji od uspjeha i neuspjeha

Zašto je za poduzetnike pokušaj važniji od uspjeha i neuspjeha

Nedavno sam pročitao zaista interesantan članak o iskustvu neuspjeha jedne mlade, australske poduzetnice koja je, nakon nekoliko godina, morala priznati neuspjeh svog start up projekta. Naime, djevojka je dala zaista sve od sebe kako bi svoju poduzetničku ideju, online prodaju rabljene odjeće, digla na noge. Međutim, jednostavno nije išlo. Morala je priznati neuspjeh... Tj. jako joj je malo nedostajalo do uspjeha. 

Članak je bio zaista edukativan i koristan, i prije svega, podsjetio me je na ono što je zaista važno kad govorimo o pozitivnom poduzetničkom mentalitetu. Djevojka je završila opis svojih iskustava sa stavom koji poručuje otprilike slijedeće: "Sad se malo odmaram, a uskoro ću pokušati ponovno!".

Siguran sam da nije mogla bolje opisati srž onog što čini uspješnog poduzetnika/ice, pa i onog/one koji/a se bavi prodajom usluga.  

Istina koju nam na uho šapuće realnost tržišta je slijedeća: puno veći broj poduzetnika propada nego što uspijeva. Uspjeha je dramatično manje nego neuspjeha. Toga smo svi svjesni. Čak i poduzetnici koji su generalno uspješni za svaki svoj uspjeh bilježe nekoliko neuspjeha. Možda od njih možemo najviše naučiti o tome što je najvažnije u poslovanju. U poslovanju nije važan uspjeh. U poslovanju nije važan neuspjeh. U poslovanju je najvažniji pokušaj!

Naravno, ne govorimo o bilo kakvom pokušaju. Govorimo o promišljenom, kvalitetnom pokušaju koji ima najveću šansu za uspjeh (uz zlokobnu sjenu neuspjeha koja uvijek visi nad pokušajem). 

Kao poslovni konzultant prisutan na terenu već 7 godina i koji je zajedno sa klijentima okusio i slatku aromu uspjeha i gorak okus neuspjeha, mogu zaključiti samo jedno: najuspješniji poduzetnici među nama se ne raduju previše uspjehu niti previše tuguju zbog neuspjeha - oni se najviše vesele kvalitetnim pokušajima i neumorni su u njima. 

Evo i praktičnog primjera: možda ćete i vi pokušati primijeniti prodajni sistem "Pucaj od posla!" u svom prodajnom poslovanju. Kupit ćete priručnik, pogledat ćete besplatni webinar, doći ćete na seminar ili ćete sudjelovati na radionici. Dat ćete sve od sebe i unijeti najveću količinu energije u provođenje promjena u načinu kako vodite prodaju usluga koje nudite na tržištu. I onda nećete uspjeti. Nešto će krenuti po krivu i nećete doživjeti uspjeh. Možete učiniti slijedeće:

a) zatražiti uložena sredstva u knjigu, seminare i radionice nazad. Vjerujte mi, novac ću vam vratiti...

b) odustati od promjena jer ćete doći do zaključka kako iste nisu moguće...

c) pokušati ponovno. Razmisliti gdje je krenulo po krivu i drugi put to napraviti bolje. Pa čak i sa nekim drugim konzultantom, nekim drugim priručnikom i nekim drugim znanjima...

Iskreno se nadam kako ćete odabrati... c) opciju. Ukoliko odaberete ovu opciju potvrdit ćete moje nade. Vi ste poduzetnik koji je svjestan kako je pokušaj puno važniji od uspjeha i neuspjeha...