Važnoj da vas lajkaju!

Važnoj da vas lajkaju!

Možda vam se ne sviđa što sam upotrijebio pojam „lajkanje“. Možda vam se diže kosa na glavi od svih ovih silnih tuđica, „pohrvaćenih“ stranih (ponajprije engleskih) riječi. Ja osobno sa tim nemam problema iz dva razloga.

Prvo, na glavi nemam niti jedne dlake. Drugo, puno me više zanima što to u biti znači kad mene ili vas „lajka“ moj ili vaš klijent/ica. Dakle, kad se njemu ili njoj sviđamo (i to ne samo na Facebooku)…

Sviđanje je, naime, jedan od 3 glavna koraka u izgradnji kvalitetnog i dugoročnog odnosa između vas i vaših klijenata. Točnije, radi se o drugom koraku. No, idemo redom.

Prvi korak je upoznavanje. Ako želite pridobiti novog klijenta, prvo morate olakšati klijentu upoznavanje sa vama. Pri tom ne mislim da upoznate klijenta sa onim što vi nudite, već sa time kako mu možete konkretno pomoći u rješavanju njegove potrebe ili problema.

Drugi korak je… pogodili ste – SVIĐANJE ILITI „LAJKANJE“. Želite se svidjeti novom klijentu i to na način da ćete od početka izgradnje vašeg odnosa nadmašivati njegova očekivanja. Nadmašiti očekivanja ne znači samo pružiti iznadprosječno dobru uslugu, već to znači i nadmašiti očekivanja kad je u pitanju način komunikacije.

Treći korak je povjerenje. Povjerenje je, duboko sam u to uvjeren, najskupocjenija „roba“ na tržištu danas. Povjerenje će doći samo ako se klijent uvjerio u to da mu možete pomoći i pri tom mu se svidjelo kako ste mu pristupili, dali sva objašnjenja te postigli da se on ili ona osjeća.

Dakle, ako nema „lajkanja“, nema povjerenja. Ako nema povjerenja, nema klijenta. „Lajkate“ ovaj koncept i primijenite ga u vašem prodajnom poslovanju, i vaši klijenti će vam redovito pokazivati „palac gore!“.