Bez zadovoljnih klijenata nema dobrog poslovanja. S vremena na vrijeme naići ćete na klijente koje je gotovo nemoguće zadovoljiti no to ne znači kako ne treba raditi na vještinama koje će vam omogućiti da bude više zadovoljnih klijenata.

Kako biste mogli pružiti najbolju uslugu morate prije svega razumjeti svoje klijente.

Ovih nekoliko savjeta će vam pomoći da vaši klijenti dobiju bolju uslugu, a samim time i budu zadovoljniji:

Pitajte klijente jesu li zadovoljni

Nakon pružene usluge jednostavno pitajte klijente jesu li zadovoljni uslugom i postoji li nešto u pružanju usluge što bi trebalo poboljšati.

Ovim potezom ćete prije svega pokazati kako cijenite svoje klijente, a samim klijentima će biti drago što nisu samo pasivni konzumenti vaših usluga.

Na pitanje trebali što poboljšati možda nećete dobiti puno konkretnih odgovora no one koje dobijete mogu vam pomoći u razvoju vašeg poslovanja.

Napravite promjene bazirane na informacijama koje dobijete od klijenata

Neće sve sugestije vaših klijenata biti od koristi u smislu poboljšanja poslovanja, no svakako ih treba uzeti u obzir. Sugestije i primjedbe klijenata koje ste dobili, a za koje vidite da su utemeljene svakako trebate uzeti u obzir te reagirati na temelju njih.

Brzo odgovorite klijentu

Ukoliko vas klijent kontaktira bilo putem e-maila, telefona i društvenih mreža potrudite se što prije odgovoriti. Odgovor bi trebao uslijediti unutar 24 sata. Čak iako nemate spreman zadovoljavajući odgovor jednostavno dajte klijentima do znanja kako ste primili poruku te kako ćete ih kontakirati ponovno što je prije moguće.

Ozbiljno shvatite primjedbe klijenata

Ne važno jesu li primjedbe klijenata opravdane ili ne svakako ih shvatite ozbiljno. Svakako saslušajte primjedbe i ispričajte se na neugodnosti.

Istaknite vrijednost svojih proizvoda i usluga

Stvaranje dobrih odnosa s klijentima ne svodi se samo na smješkanje i slušanje prigovora. Koliko god lijep osmijeh imate on vam neće pomoći ukoliko klijent ne misli kako je dobio uslugu i proizvod vrijedan uloženih novaca. Potrudite se da vaše usluge i proizvodi imaju vrijednost u skladu sa cijenom i neka to vaši klijenti osjete.

Posebno se brinite za vjerne klijente

Svaki klijent je važan, ali daleko najvažniji su vjerni klijenti. Klijenti koji su dugo s vama zaslužuju posebnu pozornost. Kada klijent vidi kako ste im zapamtili ime i neki detalj koji su vam rekli u razgovoru osjećati će se važnijima i povezaniji s vama. Bilo bi lijepo kad bi za svoje vjerne klijente pripremili posebne ponude usluga, poklon ili neki drugi način na koji im se možete zahvaliti.

Educirajte zaposlenike

Kako biste pružili najbolju uslugu vašim klijentima morate se potruditi i da vaši zaposlenici razumiju vaše namjere.

Nastojte zaposliti ljude koji razumiju važnost odnosa s klijentima te im pružite potrebnu edukaciju kako bi pružili što bolju uslugu. Bez potrebne edukacije čak i djelatnici koji su puni prodajnog potencijala neće postizati dobre rezultate.