Započeti biznis sa partnerom - da ili ne?

Započeti biznis sa partnerom - da ili ne?

Ne. Ako mene pitate – moj odgovor je definitivno „ne“.

Sva relevantna istraživanja, sva moja iskustva i mnogobrojna iskustva poduzetnika govore uvijek isto – svaki poduzetnički projekt koji pokrenu partneri ima puno više šanse za neuspjeh nego što je to slučaj kod samostalnih inicijativa.

A 90% samostalnih poduzetnika ne uspijeva održati biznis duže od nekoliko godina. Pa onda vi izračunajte kolike su šanse za uspjeh vas i vašeg/vaših potencijalnih partnera.

Razloga za gotovo siguran neuspjeh partnerskih poduhvata u biznisu je više:

1. Nekvalitetna podjela prava, obaveza i odgovornosti;

2. Loša komunikacija;

3. Loša priprema;

4. Sukob oko financija;

5. Sukob karaktera;

6. Različite vizije i ciljevi;

7. Ego…

Poznajem samo nekoliko poduzetnika u uslužnim djelatnostima (i u poslovanju općenito) koji su uspjeli kroz partnerstvo osnovati, održati i unaprijediti poslovanje. I kapa im dolje! Problem je u tome što su to više iznimke nego pravilo.

Osnovati tvrtku i opstati kao poduzetnik je dovoljno rizičan životni korak. Ući u „poduzetnički valcer“ sa partnerom je prerizično.

Ako ipak želite toliko riskirati i mislite da ste našli „partnera za život“ što se tiče vaše poduzetničke ideje, onda budite prokleto sigurni da ste gore navedenih sedam točaka dobro razjasnili, zatomili, osvijestili, definirali ili izbjegli. I to ćete morati raditi tijekom čitavog partnerstva.

„Valcer“ je to kojeg ne može svatko „plesati“…