Klijent zvijezda

Klijent zvijezda

Zadržati postojeće klijente možda je najteža stvar s kojom se susrećete u svom poslovanju. Bez obzira jeste li obrt, ili veća tvrtka uvijek je izazovno pronaći način kojim ćete zadržati postojeće klijente. Dosta je truda potrebno uložiti kako biste pronašli pravi način za vaše poslovanje kojime ćete zadržati već postojeće klijente.

Istraživanja pokazuju da je za zadržavanje postojećeg klijenta potrebno uložiti samo 10% sredstava koje bi inače uložili kako bi privukli potpuno novog klijenta. Dakle, ekonomski gledano se isplati uložiti u strategiju zadržavanja potencijalnih klijenata. No nije samo ekonomija faktor koji vas potiče na održavanje dobrog odnosa s klijentom.

Ima dosta razloga zbog kojih je važno održavati dobre odnose s postojećim klijentima, ali možda najveći razlog i dobrobit dobrog odnosa je usmena preporuka. Klijent koji je zadovoljan vašom uslugom će vas vrlo rado preporučiti drugima i tako vam postati produžena ruka kojom ćete privući nove klijente i najbolja reklama za vaše poslovanje.

Kako bi vaši klijenti imali razlog i dalje dolaziti na vaša vrata potrebno im je dati razloga da se vrate. Zadržati klijenta nije jednostavno i ne postoji univerzalni recept za to. Ali jedno je sigurno, potrebno je uložiti trud u održavanje odnosa s klijentima.

Iznimno je važno održati obećanja koja ste kroz svoj marketing postavili i zbog kojih je klijent u prvom redu i došao kod vas. I naravno morate se truditi uvijek nadmašiti konkurenciju što nije uvijek lako.

Kako bi bili sigurni da će vaši klijenti dobiti uslugu kakvu zaslužuju morate biti sigurni da će ih vaši djelatnici (ukoliko ih imate) znati uslužiti. Ulaganje u djelatnike i njihovu edukaciju dugoročno se isplati.

I naravno komunkacija je od presudne važnosti. S postojećim klijentima morate imati neki vid komunikacije kako vas ne bi zaboravili. Na primjer: društvene mreže su odlične kako kanal komunikacije.

I nikako ne zaboravite nagraditi odanost vaših stalnih klijenata. Cijenite to što koriste vaše usluge, a ne usluge konkurencije. Nagradite vjerne klijente posebnim ponudama i popustima.