Dopustite mi jedno kratko pitanje: Je li vaša trenutna web stranica u biti jedna velika „vizitka“ čiju ste izradu platili tri, pet ili deset tisuća kuna?

Današnji tekst na našem blogu bavi se web stranicom kao prodajno-komunikacijskim kanalom koji danas ima „higijensku“ važnost za poslovanje u 99,99% uslužnih djelatnosti. Ne mogu se sjetiti koja vrsta usluge spada u onih 0,01% za koje nije potrebno imati kvalitetnu web stranicu. Ako vi znate, slobodno mi javite – informacije o takvim djelatnostima volim skupljati poput rijetkih poštanskih marki.

Ja, odmah ćemo to riješiti, nisam stručnjak za izradu web stranica. Ne mogu vam dati savjete o funkcionalnostima, vizualnim preduvjetima i zakonitostima kojih se morate držati vi ili vaš web dizajner prilikom izrade vašeg Internet nastupa.

Ono u čemu jesam dobar jeste prepoznavanje prodajne i komunikacijske funkcionalnosti neke web stranice i njezine uloge u prodajnom procesu neke usluge.

Ako imate web stranicu, molim vas otiđite na istu i odgovorite na slijedeća pitanja:

1. Govori li vaša stranica o tome što nudite?

2. Jeste li zaboravili unijeti konkretan poticaj posjetitelju prema slijedećem konkretnom koraku u vašom prodajnom procesu?

3. Služili vam vaša web stranica kao internetska verzija vaše brošure, letka ili kataloga?

4. Jeste li napravili vašu web stranicu zato jer  je „svi imaju“?

Ako ste na sva ova pitanja odgovorili sa „DA“ onda je vaša web stranica jedna velika digitalna vizitka koju ste platili tri, pet ili deset tisuća kuna! Radi se o najskupljoj vizitki koju ste ikad dali izraditi. A ja vam garantiram slijedeće – da ste uložili deset tisuća kuna u izradu jedne ogromne, papirnate vizitke i postavili tu vizitku ispred vašeg poslovnog prostora – više biste  privukli pažnje i prodali vaših usluga ciljanim klijentima nego što ćete ikad uspjeti putem vaše web stranice – digitalne vizitke.

Dopustite mi da vam pojasnim pozadinu pitanja, pa će vam onda biti i jasno kakvu ulogu web stranica ima u prodaji usluga:

1. Web stranica mora uvijek pričati o tome što klijent može dobiti (o koristima za njega), a ne o tome što vi nudite. Razlika je ogromna i vi imate ogroman problem ako ne znate u čemu je razlika.

2. Web stranica mora poticati na akciju i mora jasno dati do znanja posjetitelju-klijentu što mu je slijedeće učiniti ako je sadržaj ili ponuda web stranice potakla dovoljno njegovog interesa (primjer? Pogledajte  npr. www.pucajodposla.eu).

3. Ograničiti web stranicu na puku internetsku kopiju vaše brošure, ili razmišljati pri izradi web stranice kao da izrađujete tiskani katalog je potpuno promašen način gledanja na ovaj uistinu fantastičan prodajno-komunikacijski alat. Recimo to narodnim jezikom: brošura je poput motike – Internet je poput kombajna. Čime ćete prije iskopati njivu?

4. Ako ste uložili novce u web stranicu prije svega zato što istu ima i konkurencija, onda to znači da uopće niste shvatili stratešku važnost interneta za današnje poslovanje koju prije svega morate sami definirati. Morate odrediti ciljeve, zadatke i ulogu web stranice u vašem prodajnom poslovanju. A to ne možete kopirati od konkurencije.

Najviše što sam ja spreman platiti za vizitku je tridesetak lipa – a vi? Za kvalitetnu web stranicu nemam limita – a vi?