Vaš najveći neprijatelj u prodaji usluga je...

Vaš najveći neprijatelj u prodaji usluga je...

Vaš najveći neprijatelj u prodaji usluga je…

Kad pitate prosječnog poduzetnika “uslugaša” što mu smeta na putu razvoja poslovanja, on ili ona će reći vjerojatno slijedeće: slaba kupovna moć građana, zakoni i propisi, konkurencija…

Dijelom ćete i vi biti u pravu ako biste ovo naveli kao prepreku za razvoj vašeg uslužnog poslovanja. Ipak, dozvolite mi de se ne složim u potpunosti sa vama.

Moje viđenje? Najveći neprijatelj u vašoj prodaji usluga jest - STRAH!

Govorim o strahu koji se javlja kad treba provesti promjene za koje znate da su potrebne ili koje već dobrano kasne. Međutim, vi se bojite posljedica ako stvari krenu krivim putem.

Možda želite investirati u novu uslugu, ali se bojite premalog interesa klijenata za tu novu uslugu.

Možda želite zaposliti novog djelatnika koji bi vas rasteretio i preuzeo dobar dio posla sa vaših leđa. Međutim bojite se da možda neće biti dovoljno prometa da se isplati još jedna plaća.

Možda želite uložiti u svoje usavršavanje i razvoj, ali se bojite da se ta investicija neće isplatiti jer “što to drugi zna da ja ne znam…”.

Postoji mnogobrojni razlozi zašto vas može biti strah neke važne poslovne odluke. 

Ipak ja vam savjetujem da se najviše bojite… straha! Strah kao razlog za odgađanje i odbijanje provođenja potrebnih promjena nije dobar razlog. 

Strah paralizira i oduzima energiju. Strah vas čini nesigurnim pri svakom koraku. Strah je možda odgovoran za preživljavanje ljudskog roda kroz povijest jer smo kroz strah kondicionirani “puhati na hladno” pa smo tako i preživjeli mnogobrojne izazove kao vrsta života na ovoj planeti.

Međutim, sjetite se - isto tako mnogobrojni ljudski i poslovni, veliki i mali podvizi su nastali usprkos strahu. 

Ako ćete zbog nečeg odustati od važnih promjena, neka to budu rezultati kvalitetne analize i procjene situacije i svih posljedica vaše odluke. A ne zbog osjećaja u želudcu i prestrašenih leptira u njemu…