Utapate se u jednoličnosti vašeg poslovanja? Evo što ćete učiniti!

Utapate se u jednoličnosti vašeg poslovanja? Evo što ćete učiniti!

Ne biste vjerovali, ali u Hrvatskoj ima veoma uspješnih, ili barem uspješnih poduzetnika u uslužnim djelatnostima. Nadam se da baš i VI spadate među njih. Radite već duži niz godina i vaše poslovanje je stabilno. Imate stalnu klijentelu i izgrađenu poziciju na tržištu. Sve u svemu – trebate biti zadovoljni…

Međutim, neki od tih uspješnih poduzetnika (a možda i VI) u određenom trenutku osjete zasićenost, umor, dosadu i manjak motivacije. Nestao je onaj početni elan kojeg je zamijenila lagana letargija. Svaki dan u poslu nalikuje onom jučerašnjem i čovjek se počne pitati – čemu sve to?

Utapanje u jednoličnosti je prirodna reakcija ljudi na uvijek istu svakodnevicu. Međutim, pripazite se! Vi ste motor vašeg poslovanja i ukoliko vi prestanete zračiti pozitivnom i motivirajućom energijom, zašto bi takvi bili vaši djelatnici (ako ih imate).

Evo nekoliko savjeta koje će vam pomoći da sami sebe udarite motivacijskom nogom u guzicu i ponovo okusite slatku „krv“ poduzetničke avanture:

1. Upoznajte i družite se sa drugim poduzetnicima. Razmjena iskustva i uvid u druge poduzetničke priče sjajan je način motiviranja samog sebe.

2. Pokrenite novi projekt. Nije bitno radi li se o velikom ili malom projektu. Važno je da unesete promjenu koja će poslužiti kao prva domino kocka koja će pokrenuti druge promjene.

3. Pitajte vaše klijente što bi željeli. Ponekad vam upravo vaši klijenti mogu biti izvor informacije. Provođenje anketa među klijentima ne radi se samo radi utvrđivanja njihovog zadovoljstva, već i kako bi dobili nove ideje.

4. Imate djelatnike? Potaknite njih na razmišljanje o novim idejama. Iako će mnogi reći kako je danas teško navesti djelatnike na kreativnost, prilično sam siguran da mnogi zaposlenici jedva čekaju da ih se pita za mišljenje. Možda se upravo tu kriju vaša motivacija i pozitivne promjene.

5. Ako možete – maknite se na neko vrijeme. Ovaj savjet mogu poslušati samo oni poduzetnici koji su stvorili samo-održivo poslovanje koje ne ovisi isključivo o vlasniku. Ako ste jedan/jedna od tih – konačno možete napraviti duži odmor i razmisliti u kojem pravcu želite ići sa vašim poslovanjem. Ako niste jedan/jedna od tih – eto ideje koja bi trebala pozitivno utjecati na vašu motivaciju. Stvoriti samo-održivo poslovanje!