U vašem bliže okruženju postoje barem dva direktna konkurenta koji se natječu za iste klijente kao i vi. U realnosti, konkurencija je daleko veća od samo dva člana ovdje navedena. No, za potrebe ovog teksta i vaše vježbe - uzmite dva najjača igrača koji su s vama "al pari" u utrci za klijente i pitajte se slijedeće:

Po čemu se ja razlikujem od konkurencije!?

Kad klijent usporedi mene s konkurencijom – po čemu sam ja bolji izbor?

Klijenti su danas informiraniji i jako izbirljivi i neodlučni kada je u pitanju izbor sljedećeg "uslugaša" kojemu će se obratiti. Zato je važno obratiti pozornost na one XY faktore koji će vam pomoći u privlačenju potencijalnih klijenata i koji će odlučiti u klijentovom odabiru vas.

A sada vježba!

Uzmite u obzir prethodno navedena dva najjača konkurenta i usporedite se.

Usporedba različitih područja vašeg poslovanja i poslovanja konkurencije pomoći će u sagledavanju svih vaših snaga i slabosti u odnosu na konkurenciju. Jasnim uvidom u slabosti i snage pomoći će u stvaranju jasne slike o tome u čemu se možete natjecati s konkurencijom, a u čemu ne možete.

Napravite ljestvicu na koju ćete uvrstiti sljedeće stavke:

- Cijena

- Vrsta usluge (postoji li neki segment u kojem ste vi ili konkurencija specijalizirani)

- Dužina poslovanja

- Reputacija na tržištu

- Razina odnosa s klijentima

- Snaga branda

- Dodatne vrijednosti – nude li vjernim klijentima besplatne ili dodatne usluge

- Jedinstvenost – postoji li nešto što imate vi ili konkurencija, a nema nitko drugi

- Kvaliteta usluge



Analiza i usporedba s pomoći će vam u kreiranju ponude koja će se razlikovati od one konkurencije.Jednom kad budete imali jasnu sliku o vašem stanju u odnosu na konkurenciju, tada ćete znati u koje aspekte morate uložiti sve svoje snage kako biste se razlikovanjem domogli novih i zadržali stare klijente.

Ako postoji više područja u kojima ste slabiji od konkurencije, onda je vrijeme da poradite na vašem poslovanju i ponudi usluga.



Zašto je važno pronaći jedinstvenu razliku?

Vrlo jednostavan odgovor – zbog vaših potencijalnih klijenata!

Analiza, definiranje i isticanje vaših snaga je nešto čega morate biti svjesni i što ćete isticati kroz cijeli vaš marketing, jer želite stvoriti jasnu prepoznatljivost u glavama vaših klijenata.


Analiza konkurencije nije nešto što ćete učiniti samo jednom u toku vašeg poslovanja. To je nešto što ćete činiti relativno često, a sve s ciljem sustavnog poboljšanja vašeg poslovanja, usluga i iskustva koje nudite vašim klijentima. Ono će vam pomoći u izgradnji boljeg, trajnijeg i čvršćeg odnosa sa klijentima koji su prepoznali i izabrali vas iz mase "uslugaške"populacije