"Uslugaš" sam na svijetu!

"Uslugaš" sam na svijetu!

Neki dan nam se javila jedna poduzetnica iz Crne Gore koja je, nakon što je pročitala knjigu "Pucaj od posla!" shvatila kako je pokušavala, u svom poslovanju, nesvjesno imitirati glavnog lika iz poznate dječje priče "Pale sam na svijetu".

I zaista, mnogi se od nas u svakodnevnom radu (uključujući i mene prvih nekoliko godina mog poslovanja) tvrdoglavo drže premise: "Ja sam jedini na ovoj kugli zemaljskoj koji može odraditi određene stvari u mom poslovanju... a to su, u biti, sve stvari u mom poslovanju!".

Da se razumijemo - kada čovjek krene u poduzetničko-uslužni "privatluk", vrlo je vjerojatno da će prvo vrijeme morati obavljati sve sam i zaista biti "Pale".

Vrlo je vjerojatno jer na početku stanje u blagajni ne opravdava zapošljavanje i delegiranje zadaća na druge i nove ljude.

Problem nastaje u tome kad ne vidimo ili nismo prepoznali potrebu, trenutak ili situaciju u kojoj odluka o zapošljavanju ili delegiranju nije više stvar izbora nego nasušne potrebe o kojoj ovisi budući "Biti ili ne biti" vašeg poslovanja.

Pitanje od milijun dolara glasi: "Kada dolazi taj trenutak?".

Moj odgovor?

Čim vam se radni dan produži na 12-16h dnevno, a vi imate osjećaj da vam treba još barem 3-4 sata.

Čim se obradujete prvom višku novaca u blagajni.

Čim shvatite da neke VAŽNE stvari za poslovanje (marketing, proaktivna prodaja!!) uvijek odgađate jer se morate baviti operativom.

I na kraju... Čim se više ne možete sjetiti poslijepodne što ste radili ujutro...