Postoje određene prednosti kada ste samostalni poduzetnik u uslužnoj djelatnosti (naravno ima i mana, a tome drugi put). Ovisite sami o sebi, motivirani ste jer je to vaš posao. U biti, to je vaša „beba“ i spremni ste sve učiniti za nju. Sa klijentima govorite iz strasti, a oči vam sjaje dok predstavljate vašu ponudu.

No, sve se mijenja kad zaposlite prvog djelatnika, pa slijedećeg, pa slijedećeg. Osim ako nemate lude sreće ili učinkovitu strategiju i proces zapošljavanja, tada ćete se sa velikom vjerojatnošću suočiti sa prodajnim rezultatima djelatnika koji često neće biti zadovoljavajući. Što vam je činiti?

1. Sasijecite probleme u korijenu i pazite koga zapošljavate! Nije dovoljno tražiti ljude sa stručnim iskustvom. Neka vam kriterij budu i njihove prodajne sposobnosti. Teško je naći i stručnu i prodajno iskusnu osobu? Naravno! Ali, niste se pomirili sa prosječnošću kad ste sebi postavljali ciljeve. Pa nemojte onda to činiti niti kod novih djelatnika.

2. Uvedite redovit prodajni trening. Prodajne vještine su kao i svake druge vještine. Moguće ih je usvojiti, uvježbavati i usavršavati. Radite sa vašim djelatnicima na njihovim prodajnim kompetencijama redovito – jednom dnevno ili jednom tjedno minimalno.

3. Uvedite prodajne ciljeve – bez prodajnih ciljeva nema niti prodajnih rezultata. Nemati prodajne ciljeve znači skakati u vis bez da imate letvicu. Nije baš logično, zar ne?

4. Uvedite sustav nagrađivanja i sankcioniranja prodajnih rezultata. Ako netko napravi više nego netko drugi, taj zaslužuje nagradu. I obratno. Ljudima morate dati do znanja da mislite ozbiljno. Pridržavajte se uvedenog sustava sa najvećom disciplinom. Ukoliko posustanete, vaši djelatnici vas više neće smatrati ozbiljnim i svaki slijedeći pokušaj uvođenja prodajnog reda će zanemariti.