"Umijeće ratovanja" za poduzetnike u uslužnim djelatnostima – Planiranje

"Umijeće ratovanja" za poduzetnike u uslužnim djelatnostima – Planiranje

Kada bismo pitali Sun Tzua ili bilo kojeg drugog poduzetnika: "Što je najvažnije za uspjeh uslužnog poslovanja?", odgovor bi bio: "Planiranje!".

I zato se današnji tekst odnosi upravo na ovaj segment poduzetništva. Na koji način Sun Tzu vidi dobro planiranje te kako bismo to mogli prenijeti u našu poduzetničku praksu pročitajte u nastavku teksta.

"Rat je ozbiljno državno stanje; On je mjesto života i smrti, Put k opstanku i uništenju, Pitanje o kojem valja pomno razmisliti. Pet je temeljnih odrednica za ovo promišljanje, za donošenje usporedbi i procjenu uvjeta: Put, Nebo, Zemlja, Vodstvo, Stega."

Poduzetništvo je dakle, vrlo ozbiljno stanje, stanje o kojem doslovno ovisi vaša egzistencija i zato morate dobro promisliti i isplanirati svaki korak. Kako biste mogli napraviti dobar plan potrebno se orijentirati prema pet točaka: Put/Politika poslovanja, Nebo/Stanje na tržištu, Zemlja/Struktura poslovanja, Vodstvo/Upravljate poslovanjem, Stega.

Put/Politika poslovanja

Politiku poslovanja, to jest, duh vašeg poslovanja treba prvo formirati. Politika poslovanja će vas određivati jer ćete se po njoj ravnati vi, vaši zaposlenici, ali i vaši klijenti. Dokle god se budete držali ovog važnog djela vaše poslovanje će biti stabilno, a vaši klijenti vjerni. Neka daljnji planovi vezani uz vaše poslovanje budu uvijek u skladu s politikom poslovanja.

Nebo/Stanje Tržišta

Kako biste mogli uspješno planirati nove poslovne pothvate važno je imati u vidu i stanje tržišta, konkurencije te opće poslovne uvjete. Vaše želje i težnje moraju biti u skladu s navedenim stanjem to jest klimom tržišta, kako ne biste ušli u novi poslovni pothvat s velikom zabludom.

Zemlja/ Struktura poslovanja

Struktura ili organizacija vašeg poslovanja je nešto na što treba obratiti posebnu pozornost. Način na koji razvijati i nuditi svoje usluge, organizirati prodaju i marketing, kolika je razina osposobljenosti vaših zaposlenika. Ukratko, gdje god u vašem poslovanju postoji struktura i procedura treba realno sagledati koliko su strukture čvrste te koliko su procedure efikasne. O tome ovisi učinkovitost vašeg poslovanja na tržištu. Imajući u vidu snagu vaše strukture poslovanja znat ćete koji planovi su realni za vas, a koji nisu.

Vodstvo/Upravljanje poslovanjem

Učinkovito upravljanje uslužnim poslovanjem ovisi isključivo o vama. Vi ste glavni pokretač svega te se morate brinuti za "zdravlje" svakog dijela poslovanja. Stabilno vodstvo se od poduzetnika očekuje u više segmenata od organizacije i prodaje poslovanja općenito do vođenja i motiviranje samih djelatnika.

Stega

Prava primjena stege nema svoje mjesto u uslužnom poslovanju, ipak je riječ ovdje o uslužnim djelatnostima te su vaši zaposlenici svakodnevni ljudi, a ne vojnici. Stoga, provođenje vojničke stege može biti samo kontraproduktivno u poduzetništvu. No, za stegu i disciplinu i te kako ima mjesta u nadgledanju rashoda tvrtke te u racionalizaciji troškova.

I za kraj Sun Tzu kaže:

"Svaki zapovjednik je svjestan ovih pet temeljnih odrednica. Onaj tko ih pojmi, pobjeđuje; onaj tko ih ne uspije pojmiti gubi...

...Odaberi najbolji plan, iskoristi njegovu unutarnju dinamiku, razvij je izvana. Slijedi prednosti i iskoristi priliku: to je ta dinamika."