Umijeće ratovanja za poduzetnike u uslužnim djelatnostima - marketinška strategija

Umijeće ratovanja za poduzetnike u uslužnim djelatnostima - marketinška strategija

Na blogu "Pucaj od posla!" Sun Tzu nam je dosad pomogao u upravljanju poslovanjem i nadgledanju konkurencije, a danas će nam pomoći u marketingu i stvaranju marketinške strategije.

Evo nekoliko vrijednih lekcija iz marketinga koje možete naučiti od ovog velikog vojnog stratega:



1."Vrhunska odličnost nije u dobivanju svake bitke, nego u "poražavanju neprijatelja" bez ulaska u boj"

Vaša marketinška strategija mora biti neprimjetna. Morate "poraziti neprijatelja" to jest klijentovu sumnju u vas, takvom marketinškom strategijom koju vaši potencijalni klijenti neće percipirati kao marketing. Najbolji primjer su veliki brandovi poput Aston Martina, Rolexa, Guccia i sličnih. Visoko su cijenjeni, svjesni ste da ulažu u marketing, čak i bude u vama želju da ih posjedujete, ali kad bi vas netko pitao da "pokažete prstom" na koji se način točno ovi brandovi oglašavaju, teško da biste to mogli. Oni osvajaju tržište na neprimjetan način. Naravno, kao mali uslugaši ne možemo se mjeriti s njima, ali mi imamo svoje mogućnosti, a trenutno najbolji marketing koji ne liči na marketing jest content i inbound marketing.



2. "Onaj tko ne poznaje ni sebe ni neprijatelja doživjet će neuspjeh u svakoj bitki."

Ako ne poznajete dobro svoje usluge i svoju ciljanu publiku, jednostavno nećete moć napraviti kvalitetnu marketinšku strategiju. Nećete biti u mogućnosti usmjeriti svoja sredstva i energiju u vrijedan cilj. Ako bez poznavanja ova dva elementa (svojih usluga i ciljane publike) krenete s marketinškim djelatnostima, neuspjeh vam je osiguran.



3. "U ratovanju napadni izravno; pobjedu osiguraj neizravno."

Prodajte izravno, kad se ukaže prilika, ali prodaju osigurajte neizravno. Kvalitetna marketinška strategija je način na koji ćete si prodaju osigurati neizravno.



4. "Energija vješta ratnika razorna je; njegov odabir trenutka precizan."

Vaš marketing mora kvalitetan, mora biti dobro osmišljen te morate znati odabrati trenutak u kojem ćete izvršiti ključne marketinške djelatnosti. Kad ćete se oglašavati, objavljivati sadržaje, pozivati ljude na kupovinu...



5. "Brižno odmjeri situaciju prije no što povučeš potez."

Analizirajte svoj marketing, pogledajte statistike te pokušajte shvatiti što vam one govore. Tad prilagodite svoju marketinšku strategiju te povucite najbolji potez.



6. "Kad uši ne čuju, upotrijebi gongove i bubnjeve. Kad oči ne vide upotrijebi stjegove i zastave."

Potencijalni klijenti su zatrpani raznim oblicima marketinga zato treba razmisliti na koji način možemo doprijeti do njih ako nismo sigurni da će nas primijetiti. Hoće li to u određenom trenutku biti oglasi na internetu, flyeri, telefonski pozivi, pojačan email marketing ili nešto drugo, ovisi o datom trenutku, branši u kojoj se nalazite te publici kojoj se obraćate.



7. "General koji napreduje bez gramzivosti za slavom i koji se povlači bez straha od sramote, koji samo razmišlja kako da zaštiti svoju zemlju i da dobro služi svome vladaru je dragulj kraljevstva."

Nemojte se bojati svojih marketinških pogrešaka, uvijek ih nastojite ispraviti te ga stalno poboljšavajte. Marketingom trebate promovirati sebe i svoje usluge, ali prije svega trebate razmišljati o tome kakvu vrijednost dajete svojim klijentima.