Čvrstog sam uvjerenja kako su današnji hrvatski mikro i mali poduzetnici u uslužnim djelatnostima u fazi u kojoj su se veće hrvatske tvrtke nalazile prije 15-tak godina.

Ta faza se zove: “Došlo nam je polako iz guzice u glavu da je ljudski kapital najvažniji kapital u poslovanju!”.

Krajem devedesetih godina velike i veće hrvatske kompanije su počele ulagati u svoje djelatnike kroz različite vidove poslovne edukacije i usavršavanja. Trend su uvele inozemne tvrtke-principali koji su započeli sa poslovanjem u Lijepoj našoj. Taj se trend zatim nastavio kroz početak ovog tisućljeća usmjeravajući se prema srednjim tvrtkama.

I eto nas ovdje - sada ste vi na “tapetu” - mikro i mali poduzetnici. I vi polako shvaćate kako je i vaš tim koji se možda sastoji od samo jednog, dva ili šest djelatnika “ljudski kapital” o kojem u biti ovisi uspjeh ili neuspjeh vaše čitave poduzetničke avanture. 

Međutim, reći ćete, a ja ću vam to potvrditi, postoji jedna važna razlika između velikih i srednjih tvrtki i vas, “poduzetničkih mrava”. Oni imaju dovoljno resursa i budžeta za interna edukacijska rješenja ili angažiranje vanjskih stručnjaka za to područje. Vama odvojiti određeni x iznos kuna za takvu vrstu razvoja kadrova znači odvojiti doslovno od “nečijih” usta sa druge strane.

Ta činjenica vas ipak ne oslobađa odgovornosti za razvoj vaših djelatnika. Dapače, čini tu odgovornost još većom, jer ste vi puno otvoreniji za “potrese” koji nastaju kad neki djelatnik ode ili nastane kadrovska rupa u  poslovanju.

Morate se, po običaju, osloniti na sebe i vlastite sposobnosti kad je u pitanju razvoj vaših ljudi. Barem do onog trenutka dok ne budite imali voditelja ili sličnu poziciju unutar vaše organizacije koja će preuzeti tu odgovornost umjesto vas.

Dođimo konačno i do spomenuta tri područja u kojem morate usavršavati vaše djelatnike. To su:

Stručna znanja - zavisno od toga u kojoj branši djelujete, potrebna su složenija ili jednostavnija stručna znanja kao temelj za pružanje usluge. Isto tako, za neka stručna znanja morate poslati vaše djelatnike na vanjske edukacije, a za neke se morate pobrinuti vi. Zapamtite, ustručavati se ulagati u stručno znanje djelatnika jer se bojite da će otići sa tim znanjem je isto kao da se bojite izlaska sunca svakog jutra. Kao i zora, tako je i mogućnost odlaska vaših djelatnika neminovna. Ne-razvoj vaših djelatnika znači ne-razvoj vašeg poslovanja. To će donijeti kraj vašem poslovanju, a ne odlazak djelatnika!

Prodajne i operativne procedure - svaki djelatnik u vašem poslovanju mora znati točno od čega se sastoji njegov posao i kako ga točno obavlja. Najbolji način da isto nauči jeste ukoliko ga suočite sa jasno definiranim prodajnim i operativnim procedurama. Kad imate procedure, onda nemate improvizaciju. A improvizacija znači varijacija u kvaliteti usluge - smrt za svakog poduzetnika “uslugaša!”

Prodajne vještine - vrlo često u uslužnim djelanostima djelatnici koji pružaju uslugu su i djelatnici koji mogu i moraju prodavati iste usluge. Imati djelatnika koji zna pružiti uslugu, a ne zna je prodati je isto kao da imate vojnika koji zna očisiti pušku, ali ne zna je koristiti. Prodajne vještine su jednako važne kao i stručne vještine!

U slijedećem tekstu ćemo objasniti koje metode razvoja djelatnika postoje!