Ahhh, ta dobra stara vremena! Sjećate se? U ta dobra stara vremena klijenti su pronalazili nas.

No ta vremena su upravo to - stara i prošla vremena… Danas vrijede drugačija pravila!

Pravila koja vrijede na današnjem tržištu kažu samo jedno: potrebno je ići ka klijentu umjesto čekanja da klijent dođe k nama!

Ako poslujete u visoko konkuretnom okruženju, ako vaš prosječan klijent spada u među one klijente koji će dva puta okrenuti kunu u rukama prije nego što je potroši, ako poslujete u uslužnoj djelatnosti koja uključuje fiksno mjesto poslovanja (klijent mora doći k vama radi vaše usluge) - onda morate pronaći načina kako doći do klijenta prije nego što će to učiniti vaša direktna konkurencija (ali i ona indirektna a to su svi drugi “igrači” na tržištu koji žele novac vašeg klijenta).

Kao sredstva “prijevoza” do vašeg klijenta služe vam različiti on line i off line kanali. On line kanali su svi alati temeljeni na upotrebi interneta. To su: web stranica, društvene mreže, online oglašavanje, mail i newsletter, blog…

Off line kanali su, logično, svi alati koji uključuju korištenje interneta: klasično oglašavanje u tisku i medijima, sustav generiranja preporuka, organizacija evenata, direktna prodaja…

Ključno je pronaći pravu i odgovarajuću kombinaciju obje vrste alata koja će vam omogućiti da prvi dođete do klijenata koji upravo sad traže uslugu poput vaše. Isto tako je važno da tim alatima obrađujete klijente dugoročno - dakle u situaciji kada ti klijenti možda ne trebaju sad vaše usluge, ali će ih trebati u budućnosti.

Jedno je sigurno. Ako upravo sad sjedite u vašem poslovnom prostoru i ukoliko je vaš jedini alat u privlačenju klijenata strpljenje koje pokazujete u čekanju na ulazak klijenata u vaš prostor - onda vam najiskrenije preporučujem da se trgnete! Jer upravo u ovom trenutku vaša konkurencija direktno komunicira s vašim postojećim i budućim klijentima i ne čeka da ti klijenti dođu do njih.

Zapamtite - danas vrijedi pravilo: Tko prvi, njemu klijent!