Tko ne zna - ne zna!

Tko ne zna - ne zna!

U ovaj utorak sam se uvjerio da postoji izvedenica dijametralno suprotnog značenja one poznate uzrečice "Tko zna - zna!".

Obavljao sam, naime, kupovinu u jednoj zagrebačkoj trgovini. Čim sam ušao u istu, dočekala me prilično bizarna scena: šefica, poslovođa, vlasnica ili što god već je, gadno je "prala" djelatnika pred SVIM kupcima u trgovini.

Nisam baš uspio shvatiti o čemu je riječ, ali bilo je prilično očito da se radi o nečemu šefici važno, a djelatniku neugodno. Međutim, prisutnost nas kupaca nije omelo šeficu da "verbalno" izbičuje djelatnika.

Poanta 1 - nikad, ALI NIKAD, kritizirati djelatnika ispred kupaca i klijenata! Ne (samo) zato što će to postići vjerojatno kontraučinak kod djelatnika, već zato što su kupci i klijenti uvijek na prvom mjestu - na onom mjestu gdje njih ne zanimaju interne razmirice već vlastiti interesi i potrebe!

Trenutak kasnije, životna i poslovna sudbina gadno se poigrala sa navedenom šeficom. Na blagajni se u tom času pojavio izrazito ljut i nezadovoljan kupac sa reklamacijom i obratio se baš... šefici!

Osoba koja je sekundu ranije "pametovala" djelatniku kako se nešto radi i ne radi, sada je učinila pogrešno sve što se moglo pogrešno napraviti kad je u pitanju preuzimanje reklamacija:

A) Nije se ispričala kupcu koji već drugi put dolazi sa istim problemom;

B) Nije ga saslušala niti mu se zahvalila na razumijevanju kojeg je pokazao za postupak koji slijedi;

C) Koristila je potpuno pogrešan rječnik u razgovoru.

Dragi moji, koji je to bio "blam" - rekli bi današnji tinejdžeri...

Čitavu ovu anegdotu vam prepričavam iz dva razloga:

1. Rukovođenje zaposlenicima je zahtjevna vještina koja ne pada sa marsa samo zato što ste nekog zaposlili. Ona se mora savladati! Zapamtite - čim ste zaposlili prvu osobu u vaš tim, vi više niste samo "zanatlija" - vi ste nekome šef!

2. Morate biti u stanju u svakom trenutku biti pozitivan primjer za vaše djelatnike i u svim mogućim situacijama!

U suprotnom bi se i vama moglo dogoditi da vas opišem na način kako sam to učinio kod ranije opisane "šefice" dok sam izlazio iz trgovine: "Tko ne zna - ne zna!"...