Svaki klijent – prvi klijent!

Svaki klijent – prvi klijent!

Sjećate se još vašeg prvog klijenta? Prve osobe koja je ušla u vaš kozmetički salon, prve osobe koja se upisala na tečaj stranog jezika u vašoj školi, prve osobe koja je servisirala auto u vašoj novoj radnji…?

Pretpostavljam kako ste, uz stres i pritisak te rastrzanost između sto stvari o kojima ste odjednom razmišljali, osjećali i ogromno zadovoljstvo i sreću te ste učinili apsolutno sve kako bi ste ne samo ispunili, već i uvelike nadišli sva očekivanja upravo tog, prvog i toliko priželjkivanog prvog klijenta.

Možda ste i uokvirili prvu novčanicu koja je ušla u vašu blagajnu. A kada je klijent otišao, izašli ste ispred ulaza i s velikim guštom zapalili cigaretu i rekli sebi: „Eto ga, to je bio prvi klijent!”.

Zašto vas navodim da se sjetite ovih prvih i važnih trenutaka u razvoju vašeg prodajnog poslovanja i poslovanja općenito? Odgovor je krajnje jednostavan. Ovo isto, naime, činim i svim mojim klijentima koji me često pitaju kako povećati prodaju i kako privući i zadržati što više klijenata.

Ovo im je, u biti, najvažnije pitanje. U potrazi za odgovorom mnogi poduzetnici u uslužnim djelatnostima provode besane noći, kombiniraju i igraju se sa različitim marketinškim i prodajnim alatima, odlaze na seminare, čitaju knjige i razmjenjuju iskustva sa kolegama.

Ja njih, ali i vas sada, tjeram na prisjećanje na početke poslovanja upravo jer se tu skriva odgovor na pitanje kako povećati prodaju. Ako svakog klijenta, bez obzira koji je po redu i koliko dugo godina poslujete, tretirate kao da je to upravo onaj prvi klijent, tada ne morate brinuti o prodaji.

Dok vi i vaši djelatnici (uglavnom) uspijevate zadržati taj elan i entuzijazam u pristupu (skoro) svakom klijentu, tada će prodaja vaših usluga sigurno rasti. Namjerno sam napisao i uglavnom i skoro! Svi smo mi ljudi i nije moguće uvijek biti na razini koju od nas očekuju klijenti, ali ako te trenutke svedemo na minimum, tada možete sa ponosom reći kako je i u vašem poslovanju svaki klijent – prvi klijent!