Što Vam to znači: "Pričaj sa njima umjesto da im pričaš?"

Što Vam to znači: "Pričaj sa njima umjesto da im pričaš?"

Prošlog ljeta smo željeli pokazati zahvalnost svim poduzetnicima "uslugašima" koji su do tada kupili knjigu "Pucaj od posla!" te smo im poslali našu zastavicu sa deset zlatnih prodajnih zapovijedi u uslužnim djelatnostima.

To je bio i povod jednog nedavnog razgovora kojeg sam vodio sa poduzetnikom i Istre kojeg je pomalo zbunila četvrta zapovijed koja kaže: "Pričaj sa klijentima umjesto da im pričaš".

Naime, nije mu bilo jasno koja je točno poruka zapovijedi. A, istovremeno je ipak osjećao da nešto radi pogrešno u razgovoru sa svojim klijentima. Često je imao osjećaj da ga ne slušaju - iako se je stvarno trudio detaljno im objasniti i svoju uslugu i sve koristi koje će imati od nje.

Četvrta zapovijed govori upravo o tome. U razgovoru sa klijentima naš zadatak jest voditi dvosmjernu komunikaciju u kojem je klijent ravnopravan sugovornik, a ne žrtva našeg prodajnog monologa.

Pričati sa klijentom znači poticati ga na razgovor, postavljati pitanja, uvažavati i shvaćati rečeno i dovoditi u poveznicu sa onim što nudimo kroz uslugu.

Razgovarati sa klijentom znači prije svega pozorno slušati i prilagođavati se u prodajnom nastupu.

U prodajnom razgovoru nije (samo) važno što mi imamo reći. Puno je važnije što klijent ima za reći.

Stoga je naš zadatak zatomiti i ukrotiti naš ego i potrebu da budemo u prvom planu i u njega staviti upravo - klijenta!