Što "uslugaši" o prodaji mogu naučiti od Dalea Carnegia?

Što "uslugaši" o prodaji mogu naučiti od Dalea Carnegia?

Vjerojatno se neki od vas pitaju: "Tko je do vraga taj Dale Carnegie?"

Dale Carnegie (1888. - 1955.) je bio slavni američki pisac, predavač, vješt prodavač i javni govornik te kreator slavnih tečajeva samorazvoja namijenjenih prodaji, govorništvu i međuljudskim vještinama.

1936. napisao je slavnu knjigu "How to win friends and influence people" ("Kako steći prijatelje i utjecati na ljude?").

1936. je daleko iza nas te su došla neka druga vremena, ali je Carnegie i dalje aktualan te nas može puno toga naučiti o prodaji usluga.

Carnegijeva prodajna strategija je bila vrlo jednostavna, a glasila je: " Iskreno se zainteresirajte za živote drugih. Više prijatelja možete steći u dva mjeseca ako se zainteresirate za druge ljude, nego u dvije godine ako pokušate zainteresirati druge ljude za vaš život."

Evo nekoliko savjeta koje bi vam Dalea Carnegie-a koji vam mogu pomoći u prodaji usluga:

Nasmiješite se

Ostaviti dobar prvi dojam je važno, a najjednostavniji način za ostavljanje dobrog prvog dojma je vaš osmijeh. Svaki vaš kontakt s klijentima treba započeti s osmjehom jer on poručuje klijentima "Dobro došli".

Slušajte

Klijenti žele čuti što vi imate za reći, ali ih više zanima ono što oni vama žele reći i zato slušajte. Kao "uslugašima" vrlo vam je važno saznati što klijent želi, stoga ih pustite da vam kažu.

Zapamtite imena

Potrudite se zapamtiti imena ljudi s kojima dolazite u susret, bilo da se radi o suradnicima, prijateljima ili potencijalnim klijentima. Vlastito ime je, prema Carnegiju, "...najmiliji zvuk što netko može čuti."

Izbjegavajte rasprave!

Potencijalni klijenti vas kritiziraju ili vam prigovaraju oko cijene ili kvalitete usluge, kako god bilo ne raspravljajte se! Ako želite pobijediti u raspravi onda ju izbjegnite. Ulaskom u raspravu, ulazite u duboku vodu iz koje se nećete izvući. Poštujte mišljenje klijenta.

Ispričajte se kad je prikladno

Nađete li se u situaciji u kojoj ste shvatili da ste pogriješili, ispričajte se klijentu. Kad se ispričate, vrlo vjerojatno će vaš klijent prijeći preko vaše pogreške

Neka klijenti sami sebi prodaju

U prodaji usluga ponašajte se kao savjetnik. Dajte klijentima potrebne informacije, postavljajte prodajna pitanja te usmjeravajte razgovor u smjeru u kojem će klijent sam shvatiti da mu je vaša usluga potrebna.

Imajte klijentovu korist na umu

Možete imati najbolje usluge na tržištu, no ukoliko ne znate klijentima prezentirati korist i vrijednost vaše usluge oni se neće odlučiti na kupovinu.