Ako se u vašem poslovanju dogodio pad produktivnosti među vašim zaposlenicima ne brinite niste sami. Puno tvrtki se suočava s ovakvim problemima, a jako mali broj tvrtki ima razrađenu strategiju kojom će poticati produktivnost među zaposlenicima.

Dajemo vam tri savjeta koja će vam pomoći u podizanju produktivnosti:

Neka vaše vizije i ciljevi budu jasni svim zaposlenicima

Vrlo je lako moguće kako vaši zaposlenici ne znaju koja je točno vaša vizija u razvoju vašeg poslovanja i u kojem točno smjeru želite da ono ide. Možda svaki od zaposlenika ima različito mišljene o tome što vi točno imate u zamisli.

Riješenje je relativno jednostavno! Objasnite koji su vaši ciljevi. Održite sastanak na kojem ćete razjasniti koji su točno vaši ciljevi, a u skladu s njima koju točno ulogu ima svaki djelatnik te što trebaju činiti.

Provjerite kakva je razina komunikacije među zaposlenicima

Možda su vašim zaposlenicima jasni vaši ciljevi i smjer u kojem treba ići vaše poslovanje. Tada je vjerojatno problem u komunikaciji. Ukoliko niste sigurni u efikasnost komunikacije među vašim zaposlenicima napravite jednostavan test. Igrajte se gluhog telefona!

Jednom zaposleniku zadajte određenu zadaću koju on mora delegirati drugom zaposleniku. Drugi zaposlenik neka delegira istu zadaću trećem zaposleniku. Tada treći zaposlenik mora doći kod vas i reći koju zadaću treba obaviti.

Ukoliko dobijete od trećeg zaposlenika iskrivljenu sliku zadaće koju ste vi postavili u originalu tada znate kako postoje problemi u komunikaciji.

Komunikacija jeste možda najteži aspekt u radu i međuljudskim odnosima općenito. Naravno, s ciljem razvoja vašeg poslovanja treba poraditi na komunikaciji. Efikasna komunikacija ubrzava radni proces i podiže produktivnost.

Potičite produktivnost kroz kreativnost

Ovisno o tipu poslovanja možete poticati na produktivnost kroz kreativnost. Dozvolite zaposlenicima da pronađu novo riješenje za svakodnevne zadaće i probleme.

Izražavanje kreativnosti potiče motivaciju, a time produktivnost vaših zaposlenika daje im osjećaj vrijednosti ukoliko znaju kako mogu biti dio riješenja određenih problema.

Ljudi nisu roboti, a ideja o savršenom zaposleniku je samo ideja. No, svakako treba pronalaziti načine kojima ćete potaknuti svoje zaposlenike na razvoj kako bi bili što produktivniji. Takav pristup može samo biti od pomoći za vaše poslovanje.