Što učiniti ako imate strah od poziva na hladno?

Što učiniti ako imate strah od poziva na hladno?

Poziv na hladno legitimna je i korisna prodajna tehnika koju sam već obrađivao na blogu. Ono na što u ovom tekstu želim obratiti pozornost jest činjenica da uslugaši izbjegavaju ovu tehniku. Iz nekog straha zaziru od proaktivne potrage telefonskim putem.

No, koji dio hladnog poziva izaziva strah?

Gledajući racionalno, logički, ne postoji ništa u pozivu na hladno čega bi nas trebalo biti strah. Ali onaj neracionalni dio nas se najčešće boji odbijanja i taj mali strah pretvara u fobiju.

U ovom članku nećemo ulaziti u analize neracionalnog. Radije ćemo se orijentirati na tehnike koje nam mogu pomoći u rješavanju straha od poziva na hladno kako bi mogli postati još produktivniji u poslovanju.

Ovih nekoliko savjeta će vam pomoći da se riješite nelagode i straha kod poziva na hladno:

1. Kad osjetite strah prije obavljanja telefonskog poziva sjetite se kako ćete napredovati ukoliko se suprotstavite tom strahu.

2. Ne zaboravite disati! Kada god nas je strah, prsa nam se stegnu i mi zaboravimo pravilno disati. Sljedeći put, prije telefonskog poziva, nekoliko puta udahnite i izdahnite duboko. Cilj je dovesti disanje pod kontrolu i time se opustiti. Zvučat ćete puno uvjerljivije ukoliko budete opušteni

3. Kada osjetite nelagodu , priznajte sebi da vas je strah i točno si definirajte čega vas je točno strah. Na primjer: strah me je negativne reakcije osobe koju zovem. Primijetit ćete kako se nelagoda smanjuje samim time što ste identificirali uzrok.

4. Zapitajte se: Što je najgore što mi se nakon obavljanja telefonskog poziva može dogoditi.

Možda će netko negativno reagirati, biti neugodan ili će odbiti vaš poziv. Mislim kako to nisu stvari oko kojih se treba zabrinjavati.

5. Pripremite scenarij telefonskog poziva, od početka do kraja i uvježbajte ga! Istina je da, neće svaki telefonski razgovor ići kao podmazan, ali ćete barem znati što trebate reći u kojem trenutku. Isto tako si na papir stavite sva pitanja koja želite pitati, kako ih ne bi zaboravili usred telefonskog poziva.

6. Dok obavljate važan telefonski razgovor, radije hodajte nego sjedite. Pokret će vas riješiti dijela napetosti, a tako ćete se lakše koncentrirati.

7. Ako vam se nelagoda bude i dalje pojavljivala prije svakog poziva, sjetite se kako će svakim sljedećim pozivom ona sve više nestajati.

Sjetite se da većina strahova nema veze s racionalnim i logičkim, isto je i kod poziva na hladno. Siguran sam da će vam neki od ovih savjeta pomoći da vaš svaki sljedeći telefonski poziv bude uspješniji.