Vjerujem kako većina poduzetnika kao svakodnevne alate u promociji svog poslovanja koriste Facebook, Linkedin, Twitter ili čak Instagram. Kako su ovo relativno nove pojave za vas, sigurno ste se u početku opirali korištenju društvenih mreža u svakodnevnom životu i poslovanju jer imate tradicionalniji pristup komunikaciji.

Međutim, kad ste shvatili da je komunikacija putem društvenih mreža neizbježna odlučili ste se njome pozabaviti. Vama kao i meni trebalo je neko vrijeme da pohvatam sve konce u korištenju Facebooka i drugih ostalih mreža. I taman kad sam mislio da sam napredovao jer sam uspio "pohvatati" i Facebook, Twitter, Linkedin, Google+, Youtube i Instagram na horizontu vidim i čujem da postoje neke stare i nove društvene mreže za koje uopće ne znam čemu služe, a time ne znam ni da li mi mogu koristiti u poslovanju i životu općenito.

Vine, Snapchat, Yik yak i tako dalje su društvene mreže i aplikacije na koje ste vjerojatno naletjeli surfajući internetom te vam se nad glavom pojavio upitnik.

Malo pojašnjenja o navedenim društvenim mrežama:

Vine

Ova društvena mreža omogućava dijeljenje video sadržaja u dužini od šest sekundi koji se ponavlja u petlji. Većinom je koriste adolescenti kako bi dijelili smiješne kratke video isječke sebe, obitelji ili nečega što su usput snimili.

Snapchat

Izuzetno popularna društvena mreža među adolescentima jer im omogućava brzo dopisivanje. Ako vam to nije ništa posebno adolescentima jeste. Jer omogućava da se poruka u aplikaciji zadrži 10 sekundi nakon kojih se automatski briše. Što je veoma praktično ako ne želite da se otkrije sadržaj poruke ili videa u budućnosti.

Yik yak

Ova aplikacija je slična Twitteru, no razlika je što koristi geolokaciju pa će vašu poruku vidjeti 500 korisnika Yik Yak-a najbližih onome tko je objavio pouku. Isto tako popularna je među adolescentima.

Vjerojatno vam nije baš jasno zašto pišem o društvenim mrežama koje u glavnini koriste adolescenti, a navedene aplikacije gotovo uopće neće moći koristiti vašem poslovanju.

No, cilj ovog članka nije promocija navedenih društvenih mreža nego obraćanje pozornosti na prirodu komunikacije na spomenutim mrežama

Naime, današnji adolescenti, koje ne zanima ništa osim zabave, za koju godinu će biti odrasli ljudi, a time i vaši potencijalni klijenti. Stoga, kako bi znali u budućnosti uspostaviti kontakt s njima potrebno je znati na koji način komunicirati.

Navedene društvene mreže/aplikacije nam govore kako se današnja komunikacija mladih osoba svodi na brzinu, sažetost i vizualnost.

Praćenjem novih trendova u svijetu društvenih mreža i aplikacija možda i nećete uvidjeti neke velike korist od samih aplikacija, ali će vam one pokazati način kojim sadašnji i budući klijenti komuniciraju.