Što je potrebno za postizanje pozitivnih prodajnih rezultata

Što je potrebno za postizanje pozitivnih prodajnih rezultata

Što je zajedničko malim poduzetnicima koji ne uspijevaju realizirati pozitivne prodajne rezultate?

Odgovor je jednostavan: - Nemaju prodajnu strategiju!

Prodaja nije nešto što se može raditi proizvoljno, to jest kako i kada vam se da. Prodaja je ciljana, pomno osmišljena aktivnost, proces koji je potrebno stalno ponavljati kako bi ostvarili pozitivne rezultate. Što duže taj prodajni proces održavate to ćete lakše ostvariti prodajne rezultate.

Dakle, prodaja zahtjeva strategiju, proces koji ćete moći nadzirati i mjeriti njegov učinak.

Prodajna strategija zahtjeva dugoročno planiranje, a samim time od vas se traži upornost, energiju i koncentraciju.

Kao i kod svega pa tako i kod primjene prodajne strategije početci su najteži. No, kada jednom krenete u primjenu strategije te ona dobije uzgon lakše ćete ju održavati i ostvarivati pozitivne prodajne rezultate.

Naravno nije svaka strategija dobra za svako poslovanje. Želite stvoriti uspješnu prodajnu strategiju koja će odgovarati vašem načinu poslovanja.

Nekoliko načina kako stvoriti uspješnu prodajnu strategiju:

Definirajte ciljano tržište

Ovo je prvi i najvažniji korak u stvaranju svake prodajne strategije. Morate definirati koja je to publika na koju vi ciljate, a koja bi mogla biti zainteresirana za vaše usluge. Kada definirate tržište lakše ćete znati na koji način mu morate pristupiti.

Odredite pristup

Važno je odrediti na koji način ćete pristupati svojim klijentima. Hoće li to biti hladni poziv, e-mail, društvene mreže ili kombinacija svega navedenog.

Odredite vaša prodajna pitanja

Prije nego li dođe do razgovora s potencijalnim klijentom morate znati koja mu pitanja želite postaviti. Postavljanjem pitanja želite upoznati svog potencijalnog klijenta te saznati njegove želje i potrebe.

Gradite odnos

Ako ne izgradite kvalitetan odnos s klijentom teško da ćete prodajni proces okončati prodajom. Ako ne izgradite kvalitetan odnos ne očekujte da će klijent ostati uz vas u dogledno vrijeme.

Kontrola

Ovo je ključan aspekt svake prodajne strategije. Kada vaš prodajni proces krene te uhvati zamaha važno je znati koliko je zapravo vaš prodajni proces dobar. Dakle, morate ga nadzirati te se svako malo osvrnuti na cijeli proces te se zapitati:

Djeluje li moja strategija?

Što djeluje i što dalje treba raditi?

Što ne djeluje i što ne treba dalje raditi?

Ako sam si zadao mjesečnu kvotu, jesam li ju ispunio?

Znati odgovore na ova i slična pitanja vrlo je važno jer vam to omogućava napredovanje. Znat ćete i što treba što ostaviti, što unaprijediti, a što izbaciti iz prodajne strategije.

Prodajna strategija je podložna promjenama i kao takvu je morate prihvatiti. Prodajna strategija zahtjeva sustavan rad kako bi se došlo do rezultata, to je proces koji će stalno biti podložan promjenama. No, promjene su nužne kako bi stvorili kvalitetan i učinkovit prodajni proces.