Što je content marketing

Što je content marketing

Content marketing/sadržajni marketing već dugi niz godina drma svijetom marketinga i pomaže velikim i malim tvrtkama u lakšem privlačenju novih klijenata i ostvarivanju boljih prodajnih rezultata. Kako bi i vašem poslovanju ova vrsta marketinga mogla pomoći danas ćemo saznati: Što je to točno content marketing? Zašto je ova vrsta marketinga odlična za sve koji se bave uslužnim djelatnostima? Zašto je content marketing odličan izbor sada te će biti još bolji izbor u budućnosti?

Što je to točno content marketing?

Neka gruba definicija content, odnosno sadržajnog marketinga bi bila: Content marketing je strateški pristup marketingu fokusiran na sustavno stvaranje vrijednog i relevantnog sadržaja s ciljem privlačenja i zadržavanja ciljane, jasno definirane publike. Produkt dobrog content marketinga je sklapanje odnosa s ciljanom publikom na čijem se kraju nalazi prodaja naših usluga.

Dakle, content marketingom želimo izbjeći naporno nutkanje proizvoda gotovo svakom klijentu koji prođe pored nas. Umjesto toga cilj je doseći jedino publiku koju u potencijalu interesiraju naše usluge, te ih kroz dijeljenje korisnih informacija pokušavamo zainteresirati za našu ponudu. Koristan sadržaj se može dijeliti putem, blogova u vidu tekstova, putem videa, infografika ili fotografija, besplatnih e-knjiga...

Zašto je ova vrsta sadržaja odlična za sve koji se bave uslužnim djelatnostima?

Proguglajte malo, pogledajte web stranice i profile na društvenim mrežama vaših omiljenih brandova i tvrtki. Bilo da je riječ o malim "uslugašima" ili velikim tvrtkama, primijetit ćete da se gotovo svi oni trude primijeniti content marketing u ovoj ili onoj formi.

Zašto je to tako?

Marketingaši su nakon desetljeća istraživanja shvatili da je šansa za prodaju puno veća ako privučete klijente prema vašim uslugama nego ako im svoje usluge agresivno gurate pod nos.

Zato što djeluje!

Stvaranjem korisnog sadržaja informirate i podučavate klijente o vašim uslugama i na jedan jako neagresivan način ih promovirate. Klijenti tada ne stvaraju otpor te su prije spremni sklopiti odnos s vama ako ste im kroz vaš sadržaj pomogli i donijeli vrijednost.

Ako se bavite uslužnim djelatnostima onda je vrijeme da content marketing uđe u vaš cjelokupni marketinški plan. Navest ću vam i nekoliko razloga zašto većina koristi ovu vrstu marketinga i zašto bi ga i vi trebali početi koristiti u vašem poslovanju:

1. Jeftiniji je od ostalih vrsta marketinga

2. Njime privlačite kvalitetnije klijente

3. Gradite kvalitetniji odnos s klijentima i povećavate, održavate njihovu vjernost

4. Povećanje prodaje

Content marketing je odličan izbor sada i bit će još bolji izbor u budućnosti!

Današnji klijenti se informiraju putem interneta prije nego li se odluči za kupovinu neke usluge. Pri svom informiranju o određenim uslugama klijenti ne traže bilo kakve informacije, oni traže one koje su za njih korisne i vrijedne. Upravo tu dolazi dijeljenje sadržaja i content marketing.

Ako klijentima date nešto korisno i vrijedno i prije nego su išta kupili od vas oni će vam za to biti zahvalni. Objavljivanjem sadržaja na vašim web stranicama i društvenim mrežama želite se nametnuti kao stručnjak u određenom polju te privući klijente da se upravo kod vas informiraju o svemu vezanom uz usluge koje ih interesiraju. Automatski tim potezom ćete još više zainteresirati klijente, te su jako velike šanse da će oni na kraju kupiti od vas.

Između tisuća uslugaša koji se reklamiraju vi budite oni koji će to činiti, ali koji će prije svega klijentima pružiti nešto korisno i kvalitetno.

Marketing današnjice, ali i budućnosti će biti nemoguć bez dijeljenja kvalitetnog sadržaja.

Današnjem uslugašu je dostupno jako puno marketinških alata po pristupačnim cijenama:

AdWords oglašavanje

SEO optimizacija

Društvene mreže

PR članci

Sve je to super i jako može podignuti vaše poslovanje, ali ako sve te alate ne podupire kvalitetan, relevantan i koristan sadržaj za vaše potencijalne klijente, vaš uspjeh će biti veoma ograničen.

Content marketing je nešto što smo mi u "Pucaj od posla" prepoznali kao odličan marketinški alat te smo ga odmah počeli sustavno koristiti. I znate što, nismo požalili. Koristeći content marketing u sklopu našeg većeg marketinškog plana postigli smo odlične rezultate i uspjeli privući veći broj potencijalnih i stalnih klijenta. Stotine prodanih knjiga, na desetke održanih seminara diljem regije, susreti i suradnje s interesantnim poduzetnicima... I to sve zahvaljujući primjeni content marketinga kojime smo poduprli našu uslugu.

U sljedećem tekstu napisat ću naša iskustva s content marketingom, koje su njegove pozitivne strane, koji izazovi te ćemo vam dati i nekoliko savjeta koji će vam biti korisni bilo da ćete ga kasnije sami raditi ili će platiti nekome da ga radi umjesto vas.