Sivo mi pred očima

Sivo mi pred očima

Znate li u kojim situacijama mene, inače prilično samouvjerenog prodajnog konzultanta i trenera, oblije hladan znoj?

Kada me netko od poduzetnika "uslugaša" upita kako se nositi sa sivom konkurencijom u njihovoj branši!

Hladan, znoj, trnci i lagano titranje u mom glasu posljedice su činjenice da osjećam priličnu nemoć u želji da pomognem tim poduzetnicima. Naime, siva konkurencija u uslužnim djelatnostima u Hrvatskoj nije nešto pri čemu vam može pomoći bilo koji poslovni trener ili konzultant. Adresa na kojoj bi trebala "stanovati" pomoć vjerojatno se nalazi u nekim od bezbrojnih hrvatskih državnih tijela. Kažem trebala jer činjenica jest da ta ista tijela očite ne čine svoj posao baš dobro kad je u pitanju suzbijanje takvog načina poslovanja.

Zbog toga mnogima od vas bude često "sivo" pred očima kad vidite na te iste oči kako drugi pokušavaju nelegalno ili polulegalno uzeti dio tržišnog kolača pri čemu se vi pokušavate držati pravila igre, a oni "izmišljaju" svoja pravila.

Stoga vam ja neću dati nikakav savjet ovdje, već ću se iskoristiti mišljenjem i stavom kojeg mi je iznijela jedna uspješna i legalna poduzetnica: "Sivu konkurenciju možeš pobijediti samo sustavnim radom, kvalitetom i brigom o klijentima! Ako su u stanju ponuditi nešto što nitko drugi nema, onda takva konkurencija puno teže "krade" klijente...".

Amen!