Sačuvajte "brak" s vjernim klijentima!

Sačuvajte "brak" s vjernim klijentima!

O važnosti vjernih klijenata ne treba puno govoriti. Već smo pisali o tome kako zaraditi vjerne klijente te što treba činiti kako bi oni takvima i ostali. Istina jest da je vjernost klijenta jedna od najljepših stvari za svako poslovanje, ali tako lijepa stvar bi isto tako mogla ubiti to isto poslovanje.

S vjernim klijentima smo u "braku"

Kada zaradite povjerenje klijenata praktički ste sklopili jedan oblik braka. Imate svoja prava, ali imate i svoje obaveze koje nemate prema drugim ljudima.

S jedne strane, možete biti sigurni kako će vjerni klijenti uvijek iznova koristiti vaše usluge te će vas preporučivati dalje svojim prijateljima i poznanicima i tako vam donijeti još posla. S druge strane to znači da se o njima morate znatno više brinuti nego o prosječnom klijentu.

Gdje "uslugaši" griješe?

Odgovor na ovo pitanje leži u nedosljednosti, a tu smo gotovo svi ranjivi! Naime, svi ćemo se potruditi svim silama kako bismo zadobili povjerenje klijenta, ali hoćemo li se potruditi svim silama kako bismo to povjerenje i zadržali? Ovaj drugi dio često zaboravljamo i zato naši vjerni klijenti mogu postati razočarani ako dobiju dojam kako su vam poželjni smo onda kad im možete nešto prodati. Moramo se potruditi na sve načine na koje možemo kako bismo održali povjerenje klijenta te ga svaki put iznova moramo opravdati. Vjerni klijent čije povjerenje izgubite i koji misli da je "izigran" postati će anti-propaganda našeg poslovanja.

Dakle, kako sačuvati vaš "brak"?

Vjerni klijenti od vas očekuju nekoliko stvari: iskrenost, dosljednost, stabilnost.

Iskrenost – nitko, a najmanje vaši klijenti ne vole kada ih se laže. Varanje klijenata je kobno za poslovanje, a varanje vjernih klijenata je kobno "na kvadrat".

Dosljednost – klijenti očekuju od vas da budete ono što jeste, tj. da predstavljate vaše poslovanje onako kako ste to od početka radili. Od vas se traži da zastupate ista ona načela poslovanja zbog kojih su oni postali vaši vjerni klijenti.

Stabilnost – vaši klijenti od vas žele stabilan odnos koji se neće odvijati po principu "Imam ti nešto za prodati pa sam te se sjetio". Često im dajte do znanja da ih cijenite te da su vam oni važni.

Ako je odnos između vas i vaših vjernih klijenata je brak, pazite da ne zavrište na kauču!