Poduzetnici najčešće otvaraju svoje tvrtke, jer imaju ideju kako mogu ponuditi tržištu usluge kakvih još nema ili ima, ali nisu onakve kvalitete kakve oni zamišljaju da bi trebale biti. Ukoliko stvarno imaju odličnu ideju iz koje uspiju pokrenuti profitabilan posao tada je samo pitanje vremena kada će se pojaviti konkurencija koja želi komad tog istog kolača. Ta konkurencija je i vjetar u leđa koji vas tjera da se stalno unaprjeđujete, ali isto tako i teret jer vas stalno pritišće u pokušajima zauzimanja vašeg dijela tržišta. Kako biste uspjeli odmaći konkurenciji morate biti jedinstveni, drugim riječima trebate imati nešto po čemu se razlikujete od ostatka.

Neki od temeljnih savjeta koji vam mogu pomoći da se razlikujete od konkurencije:

Odredite što je to po čemu ćete biti prepoznatljivi

Recimo da ste otvorili salon za masažu u kojem nudite više vrsta masaža. Kako bi se razlikovali od konkurencije morate se specijalizirati u nekoj od tehnika masaže. Možete odabrati medicinsku masažu kao tehniku u kojoj će te se specijalizirati i po kojoj će te biti prepoznatljivi. Kako bi ostvarili prepoznatljivost ne samo što se morate specijalizirati za neko područje nego morate nastojati biti stručnjak te svaki put nadmašiti očekivanja klijenta.

Promjena je bitna, ali isto tako i strpljenje

Iako trenutno možda i jeste bolji od konkurencije, ali ne smijete mirovati. Uvijek gledajte kako možete unaprijediti svoje usluge i proizvode te kako možete ponuditi nešto novo. Ne smijete biti ustajala voda nego se uvijek trudite biti korak ispred konkurencije.

Ne brzajte previše s promjenom! Premda su stalne promjene važne kako bi se razlikovali od konkurencije treba paziti da se one ne događaju prebrzo. Nekada je potrebno malo usporiti. Nemojte si dopustiti da prodajete polu - dovršene proizvode ili usluge loše kvalitete koje niste uspjeli dovoljno razviti u želji da preteknete konkurenciju.