Propast se krije u detaljima...

Propast se krije u detaljima...

Znate li kako propadaju tvrtke? Najčešće se to ne događa zbog iznenadnih i ogromnih grešaka. Propast stiže najčešće polako, tiho i krije se u detaljima.

Ne kaže narod uzalud da se u detaljima krije vrag.

Prvi znak prijeteće propasti možda se krije u činjenici da se vaši djelatnici sve manje osmjehuju klijentima ili su prestali srdačno pozdravljati klijente pri dolasku i odlasku.

Možda ste prestali pitati klijente za preporuke. Možda niste prilagodili ponudu ili prodajni nastup promjenama koje se neprekidno događaju na tržištu i kod klijenata. Možda niste niti primjetili da vaša sredstva za rad izgledaju isluženo i potrošeno. Možda…

Ništa, ali apsolutno ništa u našem poslovanju ne smijemo shvatiti zdravo za gotovo. Svaki i najmanji element naše usluge, prodaje, poslovanja i komunikacije sa klijentima moramo redovito podvrgnuti redovitom “stres testu” kao što to čine i financijske institucije.

Koji je vaš alat u provođenju “stres testa”? Prodajne i operativne procedure! One imaju za cilj osigurati kontinuiranu i najvišu razinu kvalitete usluge koju pružate. One moraju biti jasno definirane, aktualne i dobro uvježbane. Čuvajte vaše procedure kao “zjenicu oka svoga”, njegujte ih, mazite ih i stalno usavršavajte.

Tada će vrag imati puno težu zadaću u pronalasku sitnih pukotina u vašem poslovanju gdje bi mogao posijati sjeme budućih, fatalnih problema.

Više o tome kako definirati kvalitetne prodajne i operativne procedure pročitajte u 8. modulu knjige “Pucaj od posla!”.