Dopustite mi malu igru pogađanja. Prije nego što ste krenuli čitati današnji tekst na blogu obavili ste već brdo posla. Uslužili ste mnogobrojne klijente, obavili naplatu, uredili radno mjesto, naručili robu, odgovorili na brdo mailova… Još jednom ste pokazali kako ste učinkovit “multi-radnik”. A jeste li negdje između tih svih zadataka obavili i nešto što će vam donijeti nove klijente?

Vrlo često, i uslijed mnogobrojnih operativnih obaveza koje moramo sada obaviti, zaboravimo na “punjenje prodajnog lijevka”, stvaranje novih prodajnih prilika i generiranje novih klijenata.

Tako vam je to kada ste mikro poduzetnik. Međutim, ta uloga koju sad imate nije opravdanje za prodajno ne-djelovanje. Možda ste uistinu prezaposleni zbog ogromne potražnje za vašim uslugama, ali kako znate da će takvo stanje potrajati i što činite da to stanje potraje?

Evo jednog rješenja kojeg narod popularno zove “ruka ruku mije!”.

Pronađite druge poduzetnike čija ponuda usluga nije istovjetna vašoj, ali zato graniči sa vašom ponudom ili se obraća istoj ciljanoj skupini.

Zvuči logično, zar ne? Kad se već obraćamo istoj ciljanoj skupini, zašto ne bi uspostavili suradnju i preporučivali klijente jedan drugom?

Zaista zvuči logično i slažem se sa vama - ovo je idealan način kako pozitivno utjecati na vlastitu prodaju uz minimalan trud.

Međutim, ipak postoji nekoliko preduvjeta koji moraju biti ispunjeni kako bi takva vrsta suradnje imala smisla i budućnosti.

  1. Pokažite dobru volju prema partneru. Nemojte ga samo kontaktirati i predložiti suradnju. Kontaktirajte ga odmah sa konkretnom preporukom i donesite potencijalnom partneru odmah novi posao i klijente. Tako će vas druga strana puno ozbiljnije shvatiti. 
  2. Dobro istražite partnera - i financijski i poslovno i tržišno. Ne želite slati vaše klijente nekom za koga će se poslije ispostaviti da je “mućak”.
  3. Istražite one potrebe vaših klijenata koje i nisu vezane za vašu ponudu te na osnovu njih potražite prodajnog partnera. Želite ponuditi klijentima putem partnera one dodatne usluge koje su im uistinu potrebne.
  4. Provjeravajte zadovoljstvo i partnera i klijenata. Provjerite redovito je li partner zadovoljan kvalitetom upita koje mu šaljete. Provjerite redovito jesu li vaši klijenti zadovoljni uslugom vašeg partnera.
  5. U konačnici, redovito provjerite i vi jeste li vi zadovoljni količinom i kvalitetom posla koji vam stiže putem partnera.