Kakve su vaše prodajne vještine?

Kakve su vaše prodajne vještine?

Na tržištu je sve više konkurencije, klijenti stalno gledaju na cijenu i prevrću svaku kunu, a vi se uvijek pitate riskiram li kada napravim određeni korak kako bih ugodio klijentima. I uz to sve i dalje je recesija.

Klijenti sve više razmišljaju pri donošenju odluka o kupovini pa čak i oni na koje recesija nije utjecala.

Pitanje se postavlja u takvoj situaciji:- Jesu li vaše prodajne vještine dovoljno jake da se nosite s ovakvom situacijom na tržištu?

Većina vas poduzetnika "uslugaša" niste po zanimanju prodavači koji su prošli niz prodajnih treninga te vjerojatno nemate puno jakih prodajnih utakmica u nogama.

Uz sve to kao poduzetnik ste i kapetan,kormilar i mornar pa ni ne razmišljate previše da još preuzmete i ulogu prodavača.

Ali kako biste se uzdigli iznad konkurencije morati ćete analizirati svoje prodajne vještine te vidjeti jesu li one dovoljno dobre.

Upravljanje prigovorima

Većina prodajnih profesionalaca nije baš izrazito vješta kada je riječ o prigovorima. Možete li vi za sebe reći da se vješto nosite s prigovorima na dnevnoj bazi? Najčešće ćete čuti prigovore vezane uz cijenu usluge i proizvoda. Možete li svom klijentu u trenutku prigovora dati konstruktivan odgovor koji će vratiti vaš razgovor na pravi put, te istaknuti vrijednost proizvoda, a ne cijenu?

Pregovaranje

Pregovaračke vještine su nešto što je potrebno svakom poduzetniku. Kakve su vaše? Tržište je danas takvo da osobe s kojima poslujete često imaju više opcija kod donošenja odluka, a samim time imaju veću moć u pregovorima. Stoga ne biste smjeli ostati zatečeni kada dođete u situaciju da morate oko nečega pregovarati. Bolje poradite na svojim pregovaračkim vještinama.

Proaktivna potraga za klijentima putem telefona

Svima nam mrzak takozvani "hladni poziv". Svi izbjegavaju pozive na hladno, no koje druge kanale proaktivne potrage koristite? Nije se dobro oslanjati isključivo na preporuke jer ste tada na milost i nemilost onoga koji preporučuje.

Znati obaviti kvalitetan telefonski poziv je odlična vještina za posjedovanje u vašem arsenalu.

Postavljanje prodajnih pitanja i otkrivanje klijentovih potreban

Još jedna prodajna vještina u kojoj su loši čak i prodajni profesionalci jer nisu svjesni važnost prodajnim pitanjima. Većinom se pitanja postavljaju samo kako bi se otkrile osnovne informacije, a rijetko s ciljem otkrivanja klijentovih potreba,

Znati postavljati prava prodajna pitanja će vam pomoći u otkrivanju klijentovih potreba.

Zaključivanje prodaje

Ovo je ključan i najčešće najteži korak u prodajnom procesu. Sa zaključivanjem prodaje se muče čak i prodajni profesionalci. Ako ne znate kako se zaključuje prodaja sigurno ste propustili dosta poslovnih prilika. To i nije veliki problem ako imate puno potencijalnih klijenata, no tko ih danas ima u velikim količinama.

Trenirajte i brusite svoje prodajne vještine kako ne biste bili na milost i nemilost svoje konkurencije. Cilj vam je napredovanje vašeg poslovanja, a ne preživljavanje.

Jedna ste od onih osoba koja neprekidno ulaže u svoje prodajno znanje?

Prijavite se na naš tjedni edukativni newsletter na www.pucajodposla.eu i preuzmite prvih 88 stranica knjige "Pucaj od posla!".