Problem "one man band show-a"

Problem "one man band show-a"

"Radim sam u svom biznisu - izrada i ugradnja kuhinja. Posla ima dovoljno, ali nije ravnomjerno raspoređen. Ili se ubijam od posla ili posla nema nigdje na vidiku. Kad posla nema onda imam vremena za prodaju. Kad posla imam, onda se ne stignem baviti prodajom, Facebookom, prikupljanjem preporuka. Već sam pomalo lud od toga... Kako čovjek koji radi sam i mora raditi sve može naći vremena za sve?"


Ovo je jedan od najprisutnijih izazova za sve koji se bave uslužnim djelatnostima. Od desetina tisuća poslovnih subjekata koji su aktivni u uslužnim djelatnostima u Hrvatskoj, dobar dio njih su "one man band show". Sve poslove, sve zadatke, sve obaveze padaju na leđa jednoj osobi - vlasniku!

U takvoj situaciji često teško nalazimo vremena za sve i upravo vrijeme postaje naš najvrjedniji resurs.

Česta posljedica (a ne uzrok!) ovog stanja su usponi i padovi u poslu. Kad ima puno posla, nema se vremena za generiranje posla. Kad nema puno posla, onda treba puno vremena da se generira novi posao i tako u krug. Radi se o velikim krivuljama u osciliranju poslovanja i čini vam se kako se vaša "barka" stalna valja gore-dolje po valovima potražnje.

Evo što možete učiniti.

Prvo, uvedite u svoj rad "vremensko seciranje". Kad je u pitanju prodaja, sigurno se ne možete baviti prodajnim aktivnostima svaki dan čitav dan. Ono što morate napraviti jest odvojiti određeno vrijeme svaki dan (sat, dva ili tri) i onda stvarno SVAKI DAN koristiti to vrijeme za predviđene aktivnosti. Kad bih vam rekao da sljedeći radni tjedan (40 sati) čitav posvetite prodaji rekli bi ste mi da je to nemoguće. I ja bih se složio s vama. Ja ću vam ipak reći kako možete napraviti nešto slično: odvojite svaki dan 2 sata za prodajne aktivnosti i mjesečno ćete nakupiti čitav radni tjedan posvećen prodaji. Godišnje to znači uložiti u prodajno poslovanje 520 sati!!

Drugo, čuvajte te prodajne sate kao "zjenicu oka svoga". Mojim klijentima koji su usvojili filozofiju "prodajnog sata" govorim kako se svaki dan moraju toga pridržavati, pa makar sjekire padale s neba ili vam provalili u ured i ukrali sve što imate. Pridržavanje prodajnog sata ima važnost za vaše poslovanje poput disanja za vaš organizam. Prestanite i umrite.

Treće. Planirajte i postavljajte ciljeve. Neki poduzetnici počnu s prodajnim satom a onda prestanu uz obrazloženje da je bilo važnijih stvari (NEMA VAŽNIJIH STVARI) ili nisu znali što raditi za to vrijeme. Bez plana i cilja svaka aktivnost nema smisla, pa niti prodajni sat. Popunite sadržajno i ciljano svaki dan vaš prodajni sat!

Sad moram ići jer počinje moj dnevni, prodajni radni sat :).