S izrazom "prodajni lijevak" često ćete se susretati čitajući prodajnu literaturu.

Pa bi se mogli pitati – Što je to prodajni lijevak?

Prodajni lijevak je vizualni prikaz prodajnog procesa u obliku obrnute piramide. Svima vam je poznat lijevak kojime pretačete vino iz punog kanistera u praznu bocu. U prodaji, kanister je tržište koje vas okružuju, vino su potencijalni klijenti, lijevak je prodajni proces, a napunjena boca je krajnji cilj vašeg prodajnog procesa.

Prodajni lijevak sastoji se od nekoliko faza koje je nužno znati prepoznavati kako biste u svakom trenutku znali kategorizirati klijente te ih smjestiti u pravi dio prodajnog lijevka.

Broj faza u prodajnom lijevku ovisi o broju faza u prodajnom procesu.

Recimo da u vašem prodajnom procesu postoje tri faze, nazovimo ih: Alfa, Beta i Gama. Dakako cilj svakog prodajnog procesa jest, provesti klijenta od Alfa do Gama faze

Alfa ili prva faza

U Alfa fazu prodajnog lijevka smještate sve potencijalne klijente koje ste tek kontaktirali ili ćete kontaktirati. U ovoj fazi trebate uzgajati svoje potencijalne klijente, izgraditi povjerenje te otkriti njihove stvarne potrebe.

Beta ili druga faza

U ovoj fazi otkrivate potrebe i probleme potencijalnog klijenta. Ovo je faza u kojoj vaš klijent spoznaje svoje probleme, a vi mu u skladu s njima dajte rješenje. U ovoj fazi pokušavate klijenta pridobiti kako bi se odlučio na korištenje vaših usluga i proizvoda i tu dolazi do izražaja vaša prodajna taktika.

Gama ili treća, završna faza

U Gami kao završnoj fazi zaključujete prodaju te tada vaš potencijalni klijent postaje klijent. U ovoj fazi je ključno nastojati zaključiti prodaju ovdje i sad.

O tome kako će vaš prodajni lijevak biti dizajniran te kako će funkcionirati ovisi prije svega o vrsti vašeg uslužnog poslovanja. Kada jednom kreirate vaš prodajni lijevak nemojte misliti kako je to posao gotov. Prodajni lijevak zahtjeva nadogradnju te analizu i inspekciju kako biste vidjeli koliko je učinkovit kako biste ga mogli poboljšali.