Poznajete li tri elementa dodane vrijednosti vaše usluge?

Poznajete li tri elementa dodane vrijednosti vaše usluge?

Prošli tjedan nam je stiglo pitanje jednog poduzetnika koji je vlasnik tvrtke za profesionalno čišćenje i ono je glasilo: "Uspješno poslujemo već desetak godina. Na početku je bilo super - malo konkurencije i puno klijenata. U zadnjih nekoliko godina konkurencija se naglo povećala i potrebno se nekako razlikovati na tržištu, a da nije samo cijena u pitanju jer onda odmah mogu zatvoriti. Kako to učiniti?"

Odgovor glasi kratko i jasno - dodana vrijednost vaše usluge! U B2B poslovanju (ali i u B2C poslovanju)- ako se želimo razlikovati od drugih - moramo imati jasnu definiranu dodanu vrijednost koju pružamo kroz našu uslugu i koja nas diferencira od konkurencije i koju možemo odgovarajuće naplatiti samouvjereno držeći se vlastitih cijena. Ključ što se tiče b2b prodaje leži u tri elementa po kojima definiramo dodanu vrijednost.

Ta tri elementa su:

1. Povećanje zarade za klijenta kroz kupovinu vaše usluge

2. Smanjenje troškova za klijenta kroz kupovinu vaše usluge

3. Emocionalna vrijednost kroz kupovinu vaše usluge

U idealnom slučaju vaša usluga donosi konkretne i prije svega mjerljive rezultate u prva dva elementa i vrlo snažnu poruku u trećem elementu. Kod povećanja zarade vi ste u stanju praktično dokazati koliko će vaš klijent povećati zaradu koristeći vaše usluge. Kod smanjenja troškova isto tako jednostavno možete na licu mjesta izračunati koliko vaš klijent može smanjiti troškove. A emocionalna vrijednost proizlazi iz posebnog osjećaja zadovoljstva korištenja upravo vaše usluge.

Bez ova tri elementa (ili jednog od njih) vaša usluga neće imati (potpunu) dodanu vrijednost za vašeg b2b klijenta.