Proaktivna potraga za klijentima telefonskim putem ili tako zvana tehnika poziva "na hladno" vam može pomoći da podignete svoje poslovanje na veću razinu. Tehnikom poziva na hladno možete pronaći nove klijente te im dati do znanja da i vi postojite na ovom turbulentnom tržištu.

Isto tako ova tehnika može pomoći u uspjehu vašeg poslovanja poglavito u onim dijelovima godine kada imate osjećaj da su se gibanja na tržištu smirila, a napredovanje vašeg poslovanja zaustavilo.

Ukoliko se odlučite za ovu tehniku evo nekoliko stvari na koje treba pripaziti:

Ne žurite

Za većinu ljudi poziv na hladno nije nešto što čine rado stoga ga žele završiti prije nego ga započnu te odmah napadnu s prodajom. Uzmite ovu činjenicu u obzir – potpuni ste stranac za osobu s druge strane veze. Počnite polako i za početak probajte dogovoriti neobavezan sastanak.

Morate znati s kim pričate

Definirajte koji su to klijenti koji vas zanimaju, koje želite nazvati. Kada ste prošli taj korak odaberite klijente koje namjeravate nazvati te ih pokušajte istražiti i potražiti dostupne informacije o njima.

Ukoliko se radi o većim tvrtkama saznajte koje su to ključne osobe koje morate kontaktirati, uz malo istraživanja i kopanja doći ćete do vrijednih informacija.

Pripremite se

Pripremite se kako biste bili spontani. Napravite scenarij poziva te ga uvježbajte, no budite spremni da u realnom pozivu neće ići sve po scenariju. Isto tako razmislite koja bi vas pitanja potencijalni klijent mogao pitati te imajte spremne sve potrebne informacije i odgovore.

Postavite si cilj

Poziv na hladno nije jedina tehnika proaktivne potrage, no ukoliko se odlučite za nju postavite si cilj koji želite postići koristeći ju. Ovisno o tipu vašeg poslovanja, možete si odrediti da ćete svaki dan obaviti nekoliko poziva na hladno te tako osvijestiti ljude da postojite. Cilj vam može biti dogovaranje prvog sastanka s ciljanim klijentom.

Koji god cilj postavite pred sebe znajte kako je "poziv na hladno" tehnika koja će svakome biti korisna u njegovom poslovanju.