Ponekad je dobro kopirati druge!

Ponekad je dobro kopirati druge!

Ovu godinu završavam sa još jednom uspješnom i poučnom pričom jednog mog klijenta.

Radi se o jednoj od najuspješnijih marina na Jadranu. Prije dvije godine sam surađivao sa njima kao konzultant na području unapređenja prodajnog poslovanja.

Jedan od naših ciljeva je bio i osmišljavanje novih prodajnih i marketinških alata koji će služiti za privlačenje novih gostiju.

Spomenuta marina, barem što se tiče prodajne i marketinške strategije, nije “mačji kašalj”. I prije mog dolaska imali su zaista sjajne alate u prodaji i marketingu. Međutim, kao i svi najbolji poslovni subjekti, tako niti oni nisu bili zadovoljni sa trenutnom situacijom i željeli su više.

Postavilo se pitanje: Što još učiniti, pored svega što činimo do sada kako bi privukli nove goste?

Zaista nimalo lak zadatak. Definiravši pitanje uhodali smo se poput profesora Baltazara nekoliko sati po uredima prodaje i marketinga. Svima se “pušilo” iz ušiju od razmišljanja. A onda… BUM!

Sinula nam je ideja… Sjetio sam se mojih studentskih dana i rada po njemačkim hotelima. U gastronomiji već niz godina postoji princip “Open kitchen” ili otvorene kuhinje. Gosti u restoranima koji prakticiraju ovaj princip poslovanja mogu promatrati kuhara u radu - bez zidova i prepreka. Ti restorani i hoteli time govore: mi smo toliko sigurni u svoj rad i kvalitetu tako da nemamo što skrivati. Dapače, toliko smo ponosni na naš rad da ga želimo pokazati našim gostima.

Predložio sam primjenu istog principa mom klijentu nakon što su me proveli po marini kako bih se upoznao sa svim dijelovima poslovanja. Primijetio sam sa koliko ponosa i zadovoljstva moj vodič govori o poslovanju marine te sa koliko sigurnosti i profesionalnosti djelatnici obavljaju svoj posao.

“Pa zašto ne biste i vi, poput restorana, pokazali svojim potencijalnim gostima (ali i postojećim) kako funkcionira vaša marina - vaša kvaliteta poslovanja i sve ono što se događa “iza kulisa” je ogroman prodajni argument!”.

Predloženo, organizirano - učinjeno! Marina je počela tijekom sezone organizirati vođene ture po marini za sve zainteresirane goste. U zadnje dvije godine održano je desetine tura i stotine gostiju su imale priliku vidjeti zašto je ta marina upravo najbolji izbor za njih i njihovo plovilo.

Rezultati su odlični, a marina je dobila jedan novi prodajni alat!

Zašto vam ovo sve pričam? Jednostavno - prodajna i marketinška rješenja nemojte tražiti samo u vlastitoj branši. Mnogo toga možemo naučiti i od drugih branši i djelatnosti. Otvorite stoga vidike u 2017. godini, iskoristite svaku priliku za učenje i redovite gledajte preko plota, čak i kad se preko plota bave nekim drugim poslom. Nikad ne znate što možete naučiti!