Početak jedne divne priče

Početak jedne divne priče

Danas sam imao priliku doživjeti dvije predivne stvari: predivnu i netaknutu prirodu velikog dijela Bosne i Hercegovine i - početak jedne predivne priče!

Danas sam upoznao jednog vrlo, vrlo! uspješnog poduzetnika koji je odlučio da mu je dosta! Dosta mu je da vodi tvrtku sa više stotina zaposlenika i da ga svi vuku za rukav i za najmanju sitnicu. Dosta mu je da svaki papir prolazi kroz njegovu ruku. Dosta mu je da provjerava narudžbe robe. Dosta mu je da ne viđa uopće svoju obitelj. Dosta mu je rada u vlastitoj tvrtki. Odlučio je početi raditi na vlastitoj tvrtki.

Učinio je ogroman korak i prije nego što je odlučio zatražiti pomoć. Hrabar i težak korak – priznati kako je sam sebi „naprtio“ leđa silnim poslom jer duboko u sebi vjeruje kako mora imati „prste“ u svemu.

Priznati sebi vlastite slabosti prvi je korak ka „poduzetničkom izlječenju“ od sindroma „hrčka“ – sindroma kojeg spominjem u knjizi „Pucaj od posla!“. Sindroma od kojeg pate mnogi poduzetnici (pa uključujući i mene). Poduzetnički hrčak je osoba koja vodi tvrtku i koja radi sve u tvrtki, nevezano koliko i ima li djelatnike pod sobom -  poput hrčka skuplja apsolutno sve na svoja leđa. Svi mi poduzetnici „bolujemo“ od tog sindroma.

Samo neki od nas odlučuju staviti ga pod kontrolu. „Hrčak“ je poput ovisnosti. Uvijek ste ovisni o osjećaju da morate imati sve pod kontrolom. Samo što, kada ste svjesni „hrčka“ u sebi, odlučujete samo njega staviti pod kontrolu. Poduzetnici koji ne kontroliraju "hrčka u sebi" nemaju tvrtku, već imaju "čovjeka-tvrtku". Vlasnik, tvrtka, poslovanje - sve se sjedini u jednoj osobi. Uklonite li vlasnika iz takve tvrtke, tvrtka i čitavo poslovanje se ruši kao kula od karata jer sve ovisi o samo jednoj osobi. Ljudi koji rade za takve poduzetnike postaju "invalidi" jer nemaju priliku razviti sposobnosti samostalnog djelovanja i razmišljanja. Onda se isti poduzetnik tuži da nema dobre djelatnike... i tako u krug...

Poduzetnik kojeg sam spomenuo na početku teksta odlučio je staviti vlastitog „hrčka“ pod kontrolu. Od srca mu čestitam i radujem se što je krenuo tim napornim, ali jedinim ispravnim putem za svakog poduzetnika koji želi nešto više od svog poslovanja, ali i života. 

Zar to nije predivno?