Početkom siječnja obično svi pišu nekakve tekstove na temu postavljanja ciljeva za novu godinu.

Ja ću se držati one poslovice “Vidjela žaba kako konje potkivaju pa i ona digla noge” te ću i sam zagrebati po ovoj vječnoj temi. Samo - ja ne bih bio ja kad ne bih čitavu temu okrenuo na glavu.

Neću vam predlagati što biste trebali napraviti ove godine u vašem prodajnom poslovanju. Neću vam davati savjete kako povećati prodaju usluga u 2015. godini. Neću vam otkriti “tajne” o tome kako se pridržavati svih tih planova.

Ono što ću ja napraviti jeste pitati vas slijedeće: Koje ciljeve u 2015. godini nećete ispuniti?

Koje ciljeve ćete zanemariti i odgađati njihovu realizaciju? Za koje ciljeve znate da će “slučajno” skliznuti sa dnevnog reda i završiti u planovima za 2016. godinu?

Priznajte - vi dobro znate što morate napraviti, ali isto tako znate da to najvjerojatnije nećete napraviti.

Upravo su to ciljevi koji su najvažniji a koje nećete (htjeti) realizirati.

Naime, svi smo mi stručnjaci za definiranje toga što moramo napraviti i poboljšati u našem prodajnom poslovanju. Vi točno znate (svjesno ili podsvjesno) što ne štima u prodaji vaših usluga. U stanju ste staviti prst na najbolnije mjesto i otkriti gdje vas najviše boli u vašoj prodaji.

S druge strane i često, upravo ta bolna mjesta znamo uporno izbjegavati i baviti se tričarijama. To činimo zato jer se ne želimo suočiti sa problemima koji zahtjevaju previše riskiranja, previše promjene te previše brutalno iskrenog priznanja vlastitih slabosti ili vlastitog neznanja i vlastite odgovornosti.

Želite napraviti listu ciljeva koje apsolutno morate realizirati u 2015. godini?

Način je vrlo jednostavan…

Napravite listu ciljeva za koje znate da ćete ih pokušati izbjeći!