Sigurno znate onu staru narodnu: „Po jutru se dan poznaje!“.

E pa, isto vrijedi i za vaš newsletter!

Mnogi iskusni stručnjaci kažu kako je naziv newslettera isto toliko važan (ako ne i važniji) od sadržaja newslettera. S obzirom na moja iskustva u slanju newslettera, moram priznati da se slažem sa njima.

Samo da odmah riješimo eventualno pitanje nekog među vama. Što je to točno naziv newslettera? Radi se o kratkom tekstu kojeg primatelj newslettera može pročitati u „Subject line-u“ ili temi elektroničke pošte koju je primio - iako još nije pročitao čitav mail. Po njoj će zaključiti o čemu se u pošti – newsletteru radi i želi li to pročitati.

Spomenuo sam vlastita iskustva? Pa, zavisno od toga jesam li „pogodio“ naziv newslettera, stopa otvaranja edukativnih newslettera koje šaljemo može varirati za 5 do 10% i više. To nije zanemariv postotak.

Priznajem isto tako – griješim ponekad u odabiru naziva i svaki put ostavim crven otisak dlana na mom čelu kad „skužim“ kakvu sam glupost napravio koju se više ne da popraviti.

Ako želite izbjeći greške koje i ja ponekad još uvijek radim, pazite na slijedeće:

1. Učinite naziv svakog vašeg newslettera i pri svakom slanju interesantnim za čitatelja. Naslov mora zaintrigirati, probuditi pažnju, „prodrmati“ onog kojem je upućen. Mora probuditi emociju, znatiželju ili osvijestiti mogućnost konkretne koristi ukoliko se newsletter otvori i pročita. Naravno, nemojte pretjerivati i obećavati stvari koje nisu istinite. Neće vam biti oprošteno!

2. Naziv neka bude kratak (ako je moguće!) – mislim da ti više nema potrebe što reći…

3. Pratite stopu otvaranja  i statističke podatke koje vam daje vaš softver za slanje newslettera. Osobno koristim mailchimp (iskreno preporučujem - besplatan je u osnovnoj verziji i lak za korištenje) i zaista se može vidjeti kad ste „pogodili“ sa nazivom, a kad niste. Prilagodite se i osmislite nove naslove kad primijetite da gubite na postotku otvaranja. 

Sutra ćemo govoriti više o sadržaju newslettera!