Vrlo često se poduzetnici u uslužnim djelatnostima boje da su njihove usluge preskupe ili se boje povećanja cijena zbog mogućeg gubitka klijentele.

Odlučio sam danas ovu, možda najnezgodniju, temu za svakog poduzetnika „zagristi“ sa druge strane.

Idemo vidjeti pokazuje li vaša cjenovna politika jedan od pet znakova koji upućuju na to da su vam cijene… preniske?

1. Niste mijenjali cijene vaših usluga nekoliko godina - rast fiksnih i varijabilnih troškova u poslovanju zadnjih nekoliko godina je očigledan. Ukoliko niste prilagodili cijene usluga, vjerojatno su vam troškovi pojeli dio konačnog profita.

2. Radite po čitave dane, imate brdo klijenata, a konačan prihod je nezadovoljavajući - kad kažem nezadovoljavajući, mislim na to da ne vidite poveznicu između ogromne žrtve koju dajete i rezultata kojeg postižete.

3. Mjerite svoje cijene sa najnižim cijenama konkurencije, a ne sa konkurencijom sa najvišim cijenama - Ako se stalno borite sa konkurencijom na način da morate spuštati cijene, onda ste odabrali put koji može ići samo prema dolje. Vi spustite cijenu za 1 kn, sutra će vaša konkurencija spustiti 2 kn. I kraja nema…

4. Ušli ste u poslovanje sa niskim cijenama kako biste privukli nove klijente, ali sad ste zapeli na tim cijenama – niske cijene mogu biti način ulaska u poslovanje, ali takvo postupanje je vrlo riskantno. Neplanirano možete postati prepoznati po niskim cijenama.

5. Cijene ste definirali kada niste imali iskustva i samopouzdanja, a sad se bojite gubitka klijenata u slučaju povećanja cijene – poduzetnici „početnici“ u uslužnim djelatnostima vrlo često definiraju cijene usluga razmišljajući sa stanovišta početnika: „Neka prvo skupim par klijenata i iskustva. Neka dođem do malo samopouzdanja pa ću onda povećati cijene…“. Onda to samopouzdanje zajedno sa klijentima dođe, ali ste zapeli na cijenama koje ne odgovaraju vašoj sadašnjoj razini kvalitete i vjere u sebe. Međutim, bojite se povećanja cijena jer bi se baza klijenata mogla raspasti.