Vi niste voditelji prodaje, ali se morate baviti prodajom ako želite prodati više svojih usluga. Uz to što se morate baviti prodajom i pružanjem usluga, morate se baviti vođenjem ljudi koji rade za vas. U sličnoj ste kaši u kojoj se nalaze i voditelji prodaje, koji se od vas razlikuju jedino po tome što nisu poduzetnici "uslugaši" kao vi. A pošto vas veže prodaja mogli biste puno naučiti od njih o tome kako se vode prodaja i njihov prodajni tim.

Evo na koje načine voditelji prodaje olakšavaju život sebi i ljudima koji rade za njih.

Umjesto da upravljaju oni vode ljude

U određenim trenucima korisno je znati upravljati ljudima, ali je ključno znati ih voditi. Dobri voditelji prodaje znaju kako inspirirati svoje ljude te ih motivirati da još bolje rade.

Znaju da moraju biti dosljedni

Ako žele ostvariti prodaju, voditelji prodaje znaju da se moraju pobrinuti da potencijalnog klijenta provede kroz cijeli prodajni proces. Kako biste mogli provesti potencijalnog klijenta kroz cijeli prodajni proces morate biti dosljedni u poštivanju i obavljanju svih koraka tog procesa.

Znaju da ne mogu prodavati ako cijelo vrijeme provode s klijentima

Dobri voditelji prodaje znaju kako moraju izdvojiti vrijeme u kojem će sa svojim timom planirati daljnje prodajne korake. Znaju da prije no što izađu na teren prethodno moraju analizirati prodajni proces, vidjeti što je suvišno, a što nedostaje te moraju planirati daljnje prodajne aktivnosti.

Znaju nagraditi svoj tim nakon dobro obavljenog posla

Dobar voditelj zna da sam ne može postizati dobre prodajne rezultate, stoga je zahvalan na dobrom radu i trudu koji ulažu članovi njihovog tima. Ne bojte se i zahvalite svojim zaposlenicima kad ste zadovoljni njihovim radom. Za početak je i riječ "Hvala" dovoljna. Ako zaposlenicima pokažete zahvalnost dodatno ćete ih motivirati za još bolji rad.