Ono smo zbog čega se žalimo!

Ono smo zbog čega se žalimo!

Postoji ona poznata izreka koja kaže: "Ono smo što mislimo!".


Odmah ću vam reći zašto započinjem ovaj tekst sa rečenicom koja se pojavljuje na ponekad iritirajućem broju mjesta (emisije, knjige i članci na temu osobnog razvoja i važnosti pozitivnog stava u životu, naljepnice na staklima auta...).


Spominjem tu rečenicu ne zato što sam i osobno neki "self-help freak" koji vjeruje u moć uma i bla bla bla (mada navedena rečenica sigurno ima svoju težinu i smisao)...


Spominjem tu rečenicu zato što istu vrlo često - i u nešto izmijenjenom obliku - susrećem u radu sa klijentima koji žele, uz moje savjete i pomoć, unaprijediti prodajno poslovanje i povećati prodaju usluga.

Naime, vrlo često mi se klijenti znaju žaliti da ne mogu nešto napraviti ili imaju problema oko nečega zato jer:

- djelatnici ne rade ono što im se kaže...

- oni kao poduzetnici nemaju vremena za "to" nešto...

- nemaju novaca za ulaganje (bilo kakve vrste)...

- ne znaju točno kako "to" nešto napraviti...

- konkurencija ih stišće...

- klijenti su zahtjevni...

A kad zajedno počnemo "kopati" po tim razlozima, vrlo često se ispostavi kako uzrok problema nisu neki od navedenih prepreka. Vro često su to samo posljedice nečeg što sam poduzetnik uzrokuje svojim ponašanjem ili izostankom odgovarajućeg ponašanja, razmišljanja i postupanja.


Ono što ću sada reći zvuči malo okrutno, međutim duboko sam uvjeren kako se radi o "vječnoj" istini (poput citirane rečenice): krenite uvijek od premise da ste vi uzrok problema, a ne netko drugi ili nešto drugo.


Stoga kad se slijedeći put budete žalili na nešto negativno u vašem prodajnom poslovanju, dobro razmislite jeste li se upravo požalili... na sebe!?